Home Bota Varianti Omicron 2, prevalenca rritet! A është më ngjitëse por edhe më...

Varianti Omicron 2, prevalenca rritet! A është më ngjitëse por edhe më vdekjeprurëse?

Nënvarianti i Omicron, BA.2, i quajtur joformalisht Omicron 2, po rritet vazhdimisht në mbarë botën. Sipas Corriere De la Serra  monitorimet e fundit nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, shprehen se  ka 21% të rasteve të Omicron. Dhjetë vende raportuan mbizotërimin e BA.2 (mbi 50%) duke përfshirë Kinën, Filipinet, Indinë, Nepalin, Danimarkën, ku arriti në 66%. Në Itali përbën 3% të rasteve.

Sa i transmetueshëm është?

Studimet e hershme tregojnë se BA.2 është më e transmetueshme se BA.1. Vlerësimet në Danimarkë dhe Britaninë e Madhe tregojnë se Omicron 2 është midis 30% dhe 50% më i transmetueshëm se Omicron. Në një studim danez me 8,000 familje, u zbulua se rastet parësore të pavaksinuara të infektuara me BA.2 kanë më shumë gjasa t’ia kalojnë virusin anëtarëve të familjes sesa të infektuar me Omicron. Megjithatë, edhe ata që përfunduan kursin e vaksinimit ishin më të prekshëm ndaj variantit BA.2 sesa BA.1.

Omicron 2 rritet si në vendet ku ka një rënie të valës së pandemisë dhe në ato ku ka rritje dhe këto të dhëna mbështesin hipotezën se arsyeja e rritjes së difuzivitetit është më shumë për shkak të transmetueshmërisë më të madhe sesa një evazioni imunitar nga vaksina ose infeksioni i mëparshëm. Një studim laboratorik para shtypit konfirmon këtë hipotezë.

A është sëmundja më serioze?

Aktualisht ka prova të kufizuara mbi ndryshimet e mundshme në ashpërsinë e sëmundjes të shkaktuar nga BA.1 dhe BA.2. Në MB, ku BA.2 është rritur në mënyrë të vazhdueshme javët e fundit, ka pasur një rënie të shtrimeve në spital dhe vdekjeve. Një analizë e kryer në Danimarkë nuk tregoi dallime në rrezikun e shtrimit në spital midis personave të infektuar me BA.1 ose BA.2, megjithëse ka pasur një rritje të numrit të shtrimeve në spital dhe vdekjeve në vend që kur Omicron 2 u bë dominues. Megjithatë, varianti nuk duket se shkakton sëmundje më serioze , madje as te fëmijët. Në Nepal, ku Omicron 2 është i përhapur me përqindje shumë të larta, numri i shtrimeve në spital, edhe në terapi intensive, është në rënie. E njëjta gjë është e vërtetë për Afrikën e Jugut ku BA2 është 86% dhe pranimet në spital vazhdojnë të bien.

Një studim laboratorik japonez i publikuar në para-printim vetëm tre ditë më parë arrin në përfundimin se mund të shkaktojë një sëmundje më serioze. Studiuesit infektuan hamsterët me BA.1 dhe BA.2. kafshët e infektuara me BA.2 u sëmurën më rëndë dhe kishin më shumë funksion të dëmtuar të mushkërive.Sipas shkencëtarëve japonezë, Omicron ka karakteristika virologjike dhe patogjene që e dallojnë atë nga lloji i mëparshëm dhe për këtë arsye duhet të konsiderohet si një variant shqetësues më vete. Analiza e tyre zbuloi gjithashtu se shkalla e riprodhimit të BA.2 do të ishte 1.4 herë më e lartë se ajo e llojit të mëparshëm dhe se nënvarianti i ri Omicron duket të jetë më shumë replikativ në qelizat epiteliale të hundës njerëzore sesa BA.1.

A janë vaksinat efektive?

Disa studime sugjerojnë se BA2 mund të kapërcejë lehtësisht imunitetin e shkaktuar nga vaksinimi ose një infeksion i mëparshëm me variante të tjera, por jo shumë ndryshe nga ajo që tashmë po bën Omicron në krahasim me variantet që i paraprinë. Në të vërtetë, disa punë të kryera në MB dhe Danimarkë madje tregojnë një aftësi më të madhe të vaksinës për të parandaluar Omicron 2 sesa 1. Të dhënat në Mbretërinë e Bashkuar tregojnë se administrimi i një doze përforcuese dy javë pas dozës së dytë të vaksinës tregoi një efikasitet 63% në parandalimin e simptomave sëmundje e shkaktuar nga BA.1 dhe 70% në rastin e BA.2 por të dhënat e efikasitetit ulen me kalimin e kohës (në të dy variantet).

Megjithatë, rezultatet e studimeve të kryera deri më tani nuk janë të paqarta. Një punë para shtypjes e udhëhequr nga virologu David Ho i Universitetit të Kolumbisë në qytetin e Nju Jorkut konfirmoi se BA.2 dhe BA.1 kanë aftësi të ngjashme për t’i rezistuar antitrupave neutralizues në gjakun e njerëzve që ishin vaksinuar ose të infektuar më parë. Por ekipi i Ho raportoi se mutacionet gjenetike unike për BA2 ndikojnë në mënyrën se si disa antitrupa e njohin variantin. Disa antitrupa do të ishin vërtet më pak efektivë në neutralizimin e BA2 sesa BA1, ndërsa anasjelltas, një lloj tjetër i antitrupave priret të jetë më aktiv se BA2. “Por nuk ka gjasa të ketë ndonjë rrezik më të madh me BA2 sesa BA1,” thotë ai. Dhe shtypja e lartpërmendur e 15 shkurtiti udhëhequr nga virologu Kei Sato i Universitetit të Tokios zbuloi se hamsterët dhe minjtë e vaksinuar të infektuar me BA.1 prodhonin antitrupa më pak të fuqishëm kundër BA.2 sesa BA.1.

A mund të çojë Omicron 2 në një valë të re pandemike?

Shkencëtarët mendojnë se BA.2 nuk ka gjasa të shkaktojë një valë të dytë të madhe të infeksioneve, shtrimeve në spital dhe vdekjeve pas valës Omicron. Megjithatë, varianti mund të krijojë probleme më të mëdha në vendet me shkallë të ulët vaksinimi.

“Motra e Omicron mund të zgjasë valën e pandemisë. Por të dhënat tona sugjerojnë se nuk do të ketë një rritje të re”, tha për Nature Dan Barouch, një imunolog dhe virolog në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess në Boston, i cili kreu një studim para shtypit . Në këtë rast, antitrupat neutralizues të shkaktuar nga tre doza të vaksinës Pfizer rezultuan pak më të mirë në parandalimin e Omicron 1 sesa Omicron 2 “Por ky ndryshim i vogël në shmangien e imunitetit nuk ka gjasa të shpjegojë rritjen e BA2 në mbarë botën”, thekson Barouch.

A mund të infektojë Omicron 2 ata që janë shëruar nga Omicron?

Është ende e paqartë nëse varianti BA.2 është mjaft i ndryshëm për të shkaktuar riinfeksion te njerëzit që janë infektuar me Omicron. Ne e dimë se ata që janë shëruar nga Omicron mund të ndihen mjaft rehat sepse ngjitja me të njëjtin variant konsiderohet shumë e pamundur pasi janë zhvilluar antitrupa specifikë. Por Omicron 2 nuk është i njëjti virus – ai ndan 38 mutacione me BA.1 por ka edhe 27 mutacione unike shtesë. Studiuesit nga Izraeli kanë identifikuar një sërë rastesh në të cilat njerëzit e kuruar nga BA.1 më pas u infektuan me BA.2. Instituti Shtetëror i Serumit në Kopenhagë ka filluar një studim për të përcaktuar se sa shpesh ndodhin këto riinfeksione. Troels Lillebaek, udhëheqës i hulumtimit thotë se do të befasohej të zbulonte se nuk ka mbrojtje:

Cila është koha e shfaqjes së simptomave?

Nga një studim paraprak i UKSA, bazuar në gjurmimin në MB, koha mesatare deri në fillimin e simptomave do të duket të jetë rreth gjysmë dite më e shkurtër për BA.2 sesa për BA.1, me një periudhë mesatare përkatësisht 3.27 ditë krahasuar me 3.72 ditë. Me Delta, intervali midis infeksionit dhe fillimit të simptomave ishte afërsisht 4 ditë. Koha më e shkurtër e inkubacionit mund të kontribuojë në rritjen e shkallës së rritjes së BA.2

A funksionojnë kurat kundër Omicron 2?

Një studim paraprak laboratorik zbuloi se BA.2 është rezistent ndaj antitrupit monoklonal sotrovimab , i vetmi që deri tani konsiderohet efektiv kundër Omicron. Më 9 shkurt, Vir Biotechnology, e cila së bashku me Glaxo prodhon ilaçin, deklaroi se eksperimentet e kryera nga kompania farmaceutike dhe ende jo të përhapura, sugjerojnë se monoklonali është efektiv edhe kundër Omicron 2. Ende nuk ka të dhëna në lidhje me efektivitetin e antiviralit. droga.

A e zbulojnë tamponët Omicron 2?

Omicrom 2 wshtw pwrcaktua gjithashtu I “padukshwm” sepse është i vështirë për t’u identifikuar, pasi nuk ka “fshirjen e gjenit S” karakteristikë të Omicron BA.1: për ta gjetur atë, prandaj, është e nevojshme të renditni të gjitha mostrat dhe kjo nënkupton një aftësi laboratorike që jo të gjitha vendet e kanë. Mungesa e gjenit S, nga ana tjetër, është ajo që bën të mundur dyshimin se një kampion i përket variantit Omicron të tipit “klasik” direkt nga tamponi (pa sekuencë, që bëhet më pas).

Marrë nga Corriere Della Serra