Home Kulture Si të sillemi ndaj thashethemeve? Ja çfarë këshillonte Sokrati

Si të sillemi ndaj thashethemeve? Ja çfarë këshillonte Sokrati

Filozofi i madh grek, Sokrati, ishte një herë duke ecur në treg, kur ndalua nga një i njohuri i tij .Kam diçka të rëndësishme për tju thënë. Bëhet fjalë për mikun tuaj”- i tha ai.

Kështë një gjest shumë i sjellshëm nga ana juaj. Por, mos më thoni ende asgjë. Unë i përpunoj të gjitha informacionet përmes Testit të Tre Filtrave, për të konstatuar nëse dua ta mësoj apo jo”- iu përgjigj filozofi.

Burri që e ndali në rrugë nisi të hutohej, ndërsa Sokrati vazhdoi:“I pari është filtri i së vërtetës. Pëçfarëdolloj gjëje që dëshironi të më tregonimë thoni e keni parë vetë apo e keni dëgjuar nga të tjerët?”.

“Hmm… Në fakt e kam dëgjuar nga dikush, dhe ai është një burim i besuar”,– i tha burri.

Në rregull. Por kjo nuk e kalon testin tim të parë”– ia ktheu Sokrati, “pasi ju nuk e dini nëseajo është e vërtetë”.

Filtri i dytë është ai i mirësisë. A është një deklaratë e mirë ajo që dëshironi të bëni mbi mikun tim?”– pyeti filozofi.

Në fakt joDhe kjo është arsyeja pse doja t’ua thoja”- tha burri. Sokrati ndërhyri:Pra, ju dëshironi të më tregoni diçka të keqe për dikë, por nuk e dini nëse ajo është e vërtetë.

Filtri i tretë është ai i dobisë. A do të jetë e vlefshme për mua deklarata juaj në lidhje me mikun tim?– theksoi filozofi.

“Jo. Unë thjesht doja të ndaja si informacion me ju”– iu përgjigj burri.

Epo, nëse informacioni nuk është domosdoshmërisht i vërtetë, nuk është i mirë dhe nuk ka asnjë dobi për mua atëherë, unë nuk dua që tia di për të”- përfundoi Sokrati.

Previous articleBerisha dhe tuneli sekret i Thesarit në Krrabë, dëshmia e Izet Haxhisë
Next articleStuhi dhe dallgë deri në 4 metra, Drejtoria Detare del me njoftimin urgjent