Home Kosova “Si krejt bota, po përballemi me sulme kibernetike”, Kurti i kërkon të...

“Si krejt bota, po përballemi me sulme kibernetike”, Kurti i kërkon të rinjve të mos largohen nga Kosova

Ditën e sotme ka nisur Samiti Dixhital “Western Balkans Digital Sumit Prishtina 2022”, i cili do të mbahet dy ditë radhazi në Prishtinë.

Në hapjen e tij ka folur dhe kryeministri i Kosovës Albin Kurti i cili tha se prioritet i qeverisë së tij është dixhitalizimi i shërbimeve në të gjitha fushat për të përmirësuar jetën e qytetarëve. Ai tha se je janë duke punuar që shërbimet elektronike të japin një transparencë dhe llogaridhënie më të mirë të qeverisë dhe qëllim ka përmirësimin e shërbimeve, por edhe lehtësimin e jetës së bizneseve.

Ne do t’i lehtësojmë këto duke fuqizuar administratën publike dhe duke e përmirësuar sistemimin edukativ dhe ngritur efiçiencen e shërbimeve shëndetësore dhe atyre të drejtësisë duke e digjitalizuar qeverinë por edhe bizneset dhe kjo ka për qëllim ngritjen e produktivitetit dhe nivelit më të mirë të jetesës shoqërore”, është shprehur Kurti.

Më tej, ai tha se rinia kosovare është potenciali kryesor, ku sipas tij, komunitetit ICT në vend ka një shpirt ndërmarrës. Kurti nuk mungoi të fliste dhe për ikjen e rinisë ku u shpreh se rinia kosovare edukohet në Kosovë dhe shkon për të punuar për një jetë më të mirë jashtë vendit.

“Pra, për këtë arsye ne duhet të kemi sisteme digjitale për mësuesit, mjekët e të tjerët por edhe për të gjithë qytetarët. Kjo, vetvetiu e bën të domosdoshme ngritjen e nivelit të aftësisë së përdorimit digjital dhe përmirësimin në shoqërinë tonë. Ky samit i jep mundësinë të gjitha shteteve të rajonit që të zhvillohen në sistemin e një hapësire digjitale, pra, digjitalizimi e ka bërë komunikimin e njerëzve në këtë rajon më të lehtë e më të shpejtë.“- shtroi.

Ai përmendi edhe sulmet kibernetike me të cilat është përballur Kosova, Shqipëria, Mali i Zi e Bosnja e Hercegovina, teksa shtoi se të gjitha shtetet i kanë telashet e njëjta.