Home Opinion Punësimi parandalon eksodin masiv!

Punësimi parandalon eksodin masiv!

Faik-Krasniqi_5Nga Faik Krasniqi / Me rezoluta në Kuvend nuk parandalohet ikja masive nga Kosova, por me hapjen e vendeve të reja të punës! Çdo zyrtar i lartë qeveritar merrë minimum pesë paga, por ka prej tyre që marrin edhe nga dhjetë e deri në pesëmbëdhjetë paga. Me nga pesë, dhjetë deri në pesëmbëdhjetë vende pune që kanë, e që paguhen nga buxheti i Republikës së Kosovës, ( asnjërën nuk e kryejnë por vetëm marrin paga), këta zyrtarë ua zënë vendin mijëra të papunëve! Paga më e ulët e tyre është 600 euro, dhe më e larta që marrin shkon deri në 5000 -6000 euro!
1) Nëse Qeveria çdo zyrtari të saj do t’ua ndalonte marrjen e më shumë se një page, në ato vende të lira pune do të futeshin në punë disa mijëra të papunë!
2) Çdo zyrtari qeveritar t’i ulet paga! Duke filluar nga Presidentja, kryeministri, kryeparlamentari, ministrat, zv-ministrat dhe deputetët për tredhjetë për qind, kurse zyrtarëve të tjerë për njëzet për qind!
3) Në Kuvend të miratohet ligji që të mos ketë pagë më të lartë se 1000 euro, që paguhet nga buxheti i Republikës së Kosovës!
4) Të zvogëlohen mëditjet dhe shpenzimet telefonike për zyrtarët qeveritar dhe deputetët e Kuvendit të Kosovës!
5)Të kursehet në karburante, mallëra dhe shërbime!
6) Qeveria për një mandat të mos blej vetura për institucionet shtetërore!
7) Mos të rriten pagat për shërbyesit civilë !
8) Heqjen e taksave apo lehtësim për investitorët e huaj dhe vendas!
9) Lirimin e energjisë elektrike!
10) Në këtë mandat të zvogëlohet buxheti për ndërtimin e autostradave!
11) Të ndalohet me ligj në Kuvend, marrja e më shumë se një page nga buxheti i Republikës së Kosovës!
12) Investimet kapitale të shkojnë në zhvillim ekonomik, kryesisht në bujqësi, në mënyrë që të hapen vende të reja të punës! Etj, etj!
Kurse nga kursimi i parave nga shpenzimet lukse të qeveritarëve, të gjitha të investohen në bujqësi, biznese të mesme dhe të vogla, për hapjen e vendeve të reja të punës! Por nëse vazhdohet kështu me avazin e vjetër, pastaj ky popull i shkretë ku të mbajë shpresë që do bëhet mirë dhe do të kenë një vend pune! Qytetarëve të Kosovës nuk është duke interesuar politika, por as edhe një parti apo lider! Qytetarët e Kosovës janë lodhur tash e 15 vite nga papunësia, skamja, varfëria, dhe iu ka humbur shpresa se këtu do të bëhet mirë, prandaj çdo natë me dhjetëra autobusa plot me qytetarë të Kosovës, të rinjë, gra dhe fëmijë, madje edhe pleq, po ia mësyjnë Hungarisë e për të vazhduar drejt shteteve të Perëndimit! Këtë s’po e bëjnë nga qejfi, por nga mungesa e perspektivës, papunësisë, skamjes dhe varfërisë!
Ata detyrimisht do të marrin rrugën e migrimit ilegal dhe asnjë rezolutë s’do të mund t’i ndalojë! Nëse vazhdohet me këtë trend të ikjes masive, brenda një viti Kosova do të zbrazet e tëra dhe do të kemi vetëm Qeveri dhe Kuvend por pa popull!