Home Bota Nobel në Fizikë ndahet mes tre fizikantëve: Puna e tyre ka hapur...

Nobel në Fizikë ndahet mes tre fizikantëve: Puna e tyre ka hapur dyert e një bote të re për mekanikën kuantike

Alain Aspect, John F. Clauser dhe Anton Zeilinger kanë fituar çmimin Nobel në Fizikë për arritjet e tyre në mekanikën kuantike. Komiteti Nobel për Fizikë në njoftim tha se fizikantët me punën e tyre kanë hedhur themelet për një epokë të re të teknologjisë kuantike.

Eva Olsson, një anëtare e Komitetit Nobel për Fizikë, përmendi punën novatore të grupit dhe vuri në dukje se shkenca kuantike e informacionit kishte implikime të gjera në fusha si transferimi i sigurt i informacionit dhe llogaritja kuantike.

“Shkenca kuantike e informacionit është një fushë e gjallë dhe me zhvillim të shpejtë. Parashikimet e tij kanë hapur dyert për një botë tjetër dhe gjithashtu ka tronditur themelet e mënyrës se si ne interpretojmë matjet,” tha ajo.

“Zhvillimi i mjeteve eksperimentale nga laureatët e fizikës 2022 ka hedhur themelet për një epokë të re të teknologjisë kuantike. Të qenit në gjendje të manipulojmë dhe menaxhojmë gjendjet kuantike dhe të gjitha shtresat e tyre të vetive na jep akses në mjete me potencial të papritur”, tha komiteti i çmimit Nobel duke shpallur fituesit.

 

Java e shpalljeve të çmimit Nobel nisi të hënën me shkencëtarin suedez Svante Paabo duke marrë çmimin në mjekësi të hënën për zbulimin e sekreteve të ADN-së së Neandertalit që siguroi njohuri kryesore për sistemin tonë imunitar. Të mërkurën vazhdojnë me kiminë dhe të enjten me letërsinë. Çmimi Nobel i Paqes 2022 do të shpallet të premten dhe çmimi i ekonomisë më 10 tetor.

Previous articleLedio Lako flet me emra, me cilën nga koleget e “Portokalli” nuk ka marrëdhënie të mirë
Next articleMë sulmojnë se jam patriot dhe po luftoj mafien ndërkombëtare. Rama ka shumë cilësi pozitive, por çdo gjë e ka prej meje