Home Kulture Nga “Vargjet Satanike” tek sulmi brutal me thikë, flet romancieri i njohur...

Nga “Vargjet Satanike” tek sulmi brutal me thikë, flet romancieri i njohur për Mbijetimin e Fetvasë

Në intervistën e tij të parë pas një sulmi gati fatal me thikë në gusht, romancieri i njohur flet me David Remnick për shërimin e tij dhe romanin e tij të ri.

Tridhjetë e katër vjet më parë, Ajatollah Khomeini, Udhëheqësi Suprem i Iranit, nxori një fetva që bënte thirrje për vrasjen e romancierit Salman Rushdie, libri i të cilit “Vargjet Satanike”, Khomeini e shpalli blasfemi.

Ky vendim i rëndë shkaktoi bujë në mbarë botën.

Rushdie jetoi i fshehur në Londër për një dekadë përpara se të transferohej në Nju Jork, ku filloi të mbante dhe rojet e tij.

“Kisha arritur të ndjeja se ishte shumë kohë më parë dhe se bota po ecën përpara,” i thotë ai David Remnick.

“Kjo ishte ajo që kisha rënë dakord me veten time. Dhe më pas nuk ishte.” Në gusht të vitit të kaluar, një burrë i quajtur Hadi Matar sulmoi Rushdie në skenë përpara një ngjarjeje publike, duke e goditur me thikë dhjetëra herë. Rushdie mezi mbijetoi.

Pasi mori veten tashmë, në intervistën e tij të parë që nga atentati, Rushdie diskuton hijen e gjatë të fetvasë; shërimi i tij nga lëndimet e shumta; dhe shkrimin e tij.

Ishte “vetëm një pjesë e pasurisë, duke pasur parasysh atë që ndodhi”, që Rushdie kishte përfunduar punën për një roman të ri, “Victory City”, javë përpara sulmit.

Libri do të botohet këtë javë. “Gjithmonë kam menduar se librat e mi janë më interesantë se jeta ime,” vëren ai. “Fatkeqësisht, bota duket se nuk pajtohet.”

*Fetva është një vendim ligjor mbi një pikë të ligjit islam të dhënë nga një Fakih i kualifikuar në përgjigje të një pyetjeje të bërë nga një individ, gjykatës ose qeveri private. Juristi që jep fetva quhet myfti dhe akti i dhënies së fetvasë quhet ift??.

Previous articleNjë debat absurd për vulën!
Next article“Britania e Madhe nuk do të mbështesë formimin e Republikës Srpska në Kosovë”