Home Kuriozitete Inteligjenca Artificiale rrezikon të lërë pa punë disa profesionistë, Italia ofron 30...

Inteligjenca Artificiale rrezikon të lërë pa punë disa profesionistë, Italia ofron 30 milionë euro për të mbrojtur punëtorët

Italia ka ofruar 30 milionë euro (33 milionë dollarë) për të përmirësuar aftësitë e të papunëve, si dhe të atyre punëtorëve, punët e të cilëve mund të jenë më të rrezikuara nga përparimi i automatizimit dhe inteligjencës artificiale.

Sipas Fondo per la Repubblica Digitale (FRD), e krijuar në vitin 2021 nga qeveria e Romës për të rritur aftësitë dixhitale të italianëve, 54% e atyre të moshës 16-74 vjeç nuk kanë aftësi bazë dixhitale, krahasuar me një mesatare prej 46% në vendet evropiane. Bashkimi.

Financimi për përmirësimin e trajnimeve do të ndahet në dy mënyra, tha FRD. Nga totali, 10 milionë euro do të shkojnë për rritjen e aftësive të atyre që vendet e punës janë në rrezik të lartë për t’u zëvendësuar për shkak të automatizimit dhe inovacionit teknologjik.

FRD theksoi se 20 milionë eurot e mbetura do të ndahen për të ndihmuar të papunët dhe personat ekonomikisht joaktivë të zhvillojnë aftësi dixhitale që do të përmirësonin shanset e tyre për të hyrë në tregun e punës.  Një gamë e gjerë vendesh pune mund të kërcënohen nga automatizimi, tha FRD, duke përmendur sektorë duke përfshirë transportin dhe logjistikën, mbështetjen dhe administrimin e zyrave, prodhimin, shërbimet dhe sektorin e shitjes me pakicë.

Përhapja në rritje e inteligjencës artificiale (AI) dhe automatizimit dhe zhvillimi i shpejtë i mjeteve të tilla si ChatGPT kanë tërhequr vëmendjen nga ligjvënësit dhe rregullatorët në disa vende, shkruajnë mediat e huaja.

Shumë ekspertë thonë se nevojiten rregulla të reja për të qeverisur AI për shkak të ndikimit të saj në sigurinë kombëtare dhe arsimin, si dhe në vendet e punës. Chatbot-i ChatGPT ishte i padisponueshëm në Itali për rreth katër javë derisa krijuesi i tij OpenAI adresoi çështjet e ngritura nga autoriteti italian i mbrojtjes së të dhënave në fund të prillit.

Previous articleDyshohet se kanë kryer vepra terroriste, arrestohen 5 persona në Kosovë
Next articleFaleminderit Durrësi