Home Sociale Imazhi transgjinor në muralen e Qytet Studentit? Artisti: Grua, por më pëlqen...

Imazhi transgjinor në muralen e Qytet Studentit? Artisti: Grua, por më pëlqen lidhja me LGTB, jo fobive! Dekori i Bashkisë: Do qëndrojë sa të durojë boja

Muralja në fasadën e një godine në  Qytet Studenti e realizuar në gusht të vitit që lamë pas nga artisti argjentinas Sasha, me lejen e Dekorit të Bashkisë, vijon të ngjallë debat, për shkak të përafrimit të imazhit me një figurë transgjinore. Vetë artisti thotë, se modelja është një grua, të cilën e lidh me konceptin e lirisë, pra të kërcyerit në hapësirë drejt qiellit. Por, në mbështetje të komunitetit LGBT, ai thotë se interpretimet që e lidhin muralen e tij, me këta persona e bëjnë të ndihet mirë, pasi vetë është në mbështetje të tyre, dhe kundër çdo lloj diskmriminimi që nxit urrejtje.
Sa i përket pretendimit se imazhi në fjalë lidhet me një grua rome, që lyp, ai thotë se veprat e tij, kanë referenca, por i lejon vetes të pikturojë i lirë, duke mos qëndruar besnik imazheve të caktuara.

“Më pëlqen fakti që puna ime është lidhur me komunitetin LGBT plus, i cili ka mbështetjen time të plotë.
Unë nuk pikturoj asnjëherë njerëz të njohur, kjo është një mënyrë e lehtë dhe e mërzitshme për t’u bërë i njohur, dua që murali im të jetë i hapur ndaj çdo lloj interpretimi. Realisht më ka bërë për të qëeshur ky diskutim, ndaj le të ndalojmë urrejtjet dhe fobitë”, shkruan Sasha në rrjetet sociale.

Por, lidhur me indinjatën e një pjese të opinionit publik, përfshirë edhe personazhe të njohura, se ky imazh, nuk duhet të jetë pranë studentëve duke qenë se në një formë mund të ndikojë në orientime të caktuara, Dekori i Bashkisë, thotë se muralja, e realizuar falas dhe me kërkesë të vetë artistit do të vijojë të jetë në këtë fasadë deri sa të fshihet në mënyrë natyrale.

“Do të qëndrojë sa zgjat ccdo mural. Sa duron boja nga agjentët atmosferike”, është përgjigjia e Dekorit të Bashkisë.

Muralja në fjalë është e dyta për artistin argjentinas, pasi ai mori pjesë edhe në “MuralFest 2022″ të kuruar nga artisti Helidon Haliti.
Edhe në muralen e parë, subjekti ishte një grua rome, dhe koncepti i ndërhyrjes në hapësirë, lidhej me ‘lirinë e një shoqërie që po bën përpara'”.

Previous articleShqipëria dhe Kosova nën kërcënimin e sulmeve kibernetike
Next article“Nga kanabisi te amnistia fiskale”- Sfidat e parlamentit në 2023-in