Home Kuriozitete Çfarë po prodhojnë së bashku Apple, Amazon dhe Google që do mund...

Çfarë po prodhojnë së bashku Apple, Amazon dhe Google që do mund ta përdorim në shtëpi?

Nëse mendoni për pajisjet e shtëpisë inteligjente, ndoshta mendoni për termostatet e kursimit të energjisë ose dritat që kontrolloni me një aplikacion. Shumica e njerëzve nuk shqetësohen për mënyrën se si punojnë, e lëre më se si mund të punojnë së bashku.

Disa nga ‘lojtarët’ më të mëdhenj të teknologjisë si Apple Google, Amazon dhe Samsung kanë krijuar platforma për shtëpi inteligjente, kështu që iPhone juaj mund të fikë dritat ose Alexa mund të ndryshojë termostatin pa shumë konfigurime shtesë. Por blerësit ende duhet të kontrollojnë nëse produktet e reja funksionojnë me teknologjinë që ata tashmë kanë në shtëpi.

Çështjet e përputhshmërisë dhe kompleksiteti i konfigurimit i kanë bërë njerëzit të pamundur për të bërë çdo gjë me teknologjinë e shtëpisë inteligjente. Një standard i ri, i quajtur Matter, synon ta ndryshojë këtë.

Kur të dalë këtë vit, Matter do të veprojë si një gjuhë e përbashkët e folur nga shumica e produkteve të reja dhe shumë më të vjetra të shtëpive inteligjente. Mund të blini çdo vegël që dëshironi dhe ta lidhni me cilindo aplikacion që preferoni. Ju do të jeni në gjendje ta kontrolloni atë me asistentin zanor të zgjedhjes suaj, apo edhe të përdorni shumë asistentë dhe aplikacione brenda shtëpisë tuaj.

Ajo që është ndoshta më e bukura: Të gjithë emrat më të mëdhenj në teknologjinë e shtëpive inteligjente janë në bord, kështu që duke shkuar përpara, cdo gjë do të jetë më e lehtë. Nëse jeni të lodhur nga Alexa dhe dëshironi të kaloni në HomePod Mini të Apple, mund ta bëni këtë pa pasur nevojë të blini gjë.

“Ne të gjithë e kuptuam vërtet se nëse nuk zgjidhnim disa probleme themelore që po na goditnin të gjithëve në të gjithë industrinë, kjo industri thjesht nuk do të rritej”, tha Michele Turner, drejtoreshë e ekosistemit të shtëpive inteligjente të Google.

Së bashku me gjigantët e teknologjisë, mbi 220 kompani të tjera mbështesin Matter. Nga tani deri në fund të dekadës, shitësit do të dërgojnë më shumë se 5.5 miliardë pajisje shtëpiake inteligjente në përputhje me Matter, sipas ABI Research.

Matter është krijuar për të qenë më i sigurt dhe privat se sistemet e tjera të inteligjencës, pjesërisht sepse mund të kryejë disa funksione bazë pa dërguar mesazhe në renë kompjuterike. Dhe ndoshta nuk do t’ju duhet të hidhni të gjitha pajisjet tuaja të vjetra inteligjente.

Kjo nuk do të thotë se kompanitë që mbështesin Matter nuk do të përpiqen t’ju bllokojnë disi. Matter përcakton funksionalitetin bazë, por veçoritë e përparuara do të jenë ende të lidhura me kompanitë, si mënyra se si AirPods funksionojnë më mirë me pajisjet Apple.

Fillimisht, Matter do të funksionojë në bravat e dyerve; sensorë për lëvizjen, cilësinë e ajrit, termostate, ndriçim, hapëse të dyerve të garazhit, priza inteligjente dhe televizorë inteligjentë. Produktet më komplekse të shtëpisë inteligjente, të tilla si kamerat e sigurisë, vakumët e robotëve dhe pajisjet, nuk do të jenë pjesë në fillim.

Kur një zhvillues dëshiron të shtojë një veçori në produktin e tij të shtëpisë inteligjente, ai duhet të shpenzojë burime për të përditësuar softuerin për çdo platformë. Me Matter, shumica e ndryshimeve duhet të bëhen vetëm një herë.

Pasi të merrni në shtëpi produktin tuaj të përputhshëm me Matter, konfigurimi do të jetë i lehtë, thjesht do të skanoni një kod QR për ta shtuar në rrjetin tuaj. “Qëllimi është që shumica dërrmuese e pajisjeve, dritat, prizat, çelësat, sensorët ta bëjnë atë konfigurim fillestar kaq të thjeshtë sa të duhen vetëm disa sekonda” tha Turner.

Ju mund t’u jepni miqve tuaj akses në shtëpi inteligjente, duke i lënë ata të ndezin dritat me Alexa ndërsa përdorni Siri. Dhe nëse keni një përzierje të pajisjeve në shtëpinë tuaj, madje mund t’i bëni të gjitha të funksionojnë së bashku. Tani për tani, shumica e njerëzve blejnë pajisje shtëpiake për të adresuar një “nevoje të vetme”, tha Adam Wright, një analist me firmën e kërkimit teknologjik International Data Corp., por kjo mund të ndryshojë me Matter.

Pajisjet shtëpiake të Google dhe Amazon komunikojnë rregullisht me renë kompjuterike, ndërsa HomeKit i Apple është krijuar për të funksionuar pa aq shumë varësi nga interneti. Komandat e shtëpisë inteligjente qëndrojnë brenda shtëpisë tuaj, gjë që mund t’i bëjë përgjigjet më të shpejta dhe më private. Matter ka një qasje të ngjashme me HomeKit. Nëse ka një ndërprerje të internetit, produktet tuaja të aktivizuara me Matter mund të vazhdojnë të funksionojnë.

“Të gjithë aksesorët e shtëpive inteligjente do të kenë të njëjtin nivel sigurie, privatësie dhe lehtësie përdorimi që klientët e Apple gëzojnë sot me aksesorët HomeKit”, tha Jacqueline Roy zëdhënësja e Apple.

Amazon dhe të tjerët do të përdorin ende renë për disa gjëra. Altoparlantët më të vjetër inteligjentë të aktivizuar me Alexa nuk mund të përpunojnë komanda pa të, tha Chris DeCenzo, një inxhinier në Amazon.

“Të gjitha dritat e Philips Hue do të punojnë me Matter kur urat Hue që i kontrollojnë ato të marrin softuer të përditësuar”, tha George Yianni, bashkëthemelues i biznesit të ndriçimit Philips Hue.

“Edhe ato që kemi shitur 10 vjet më parë do të funksionojnë me Matter”.

Shumica e produkteve më të reja nga gjigantët do të punojnë me standardin e ri. Nest Wifi i Google dhe ekranet e tij të fundit Hub do të bëhen pika lidhjeje për Matter, ndërsa të gjitha ekranet dhe altoparlantët Nest do të marrin përditësime për të kontrolluar pajisjet Matter.

Produktet që nuk mund të përditësohen do të vazhdojnë të funksionojnë si më parë, vetëm pa pajtueshmërinë e shtuar.

Pavarësisht nga ndonjë mangësi fillestare, Matter mund të jetë çelësi për shtëpi më të zgjuara, madje edhe shtëpitë e njerëzve pa doktoraturë në inxhinieri elektrike.(Wall Street Journal, Gazeta “Si”)