Home Kuriozitete A e dinit? Ekzistojnë 4 lloje të dembelizmit, ja si t’i mposhtni

A e dinit? Ekzistojnë 4 lloje të dembelizmit, ja si t’i mposhtni

Ka disa lloje dembelizmi dhe secili prej tyre ju ndikon në mënyra të ndryshme.

Në fakt, kjo ndjenjë e mosdëshirës për të kryer një aktivitet është më komplekse sesa mund të duket në pamje të parë.

Shpesh etiketohet si diçka negative, por kjo nuk duhet të ndodhë, sepse aty ku ka dembelizëm, zakonisht ekziston një shkak i rëndësishëm.

Llojet e ndryshme të dembelizmit kanë shkaqe, karakteristika dhe intensitete të ndryshme. Karakteristika e përbashkët e të gjithëve është se ju ndiheni rezistent ndaj veprimeve, pavarësisht se e dini se gjëja e duhur është të veproni. Reputacioni i keq i dembelizmit vjen nga feja, ku nuk konsiderohet gjendje psikologjike, por mëkat vdekjeprurës.

Dembelizmi fizik

Kjo është një nga llojet më të zakonshme të dembelizmit. Siç nënkupton edhe emri, ka të bëjë me rezistencën ndaj aktiviteteve fizike. Si rregull, ky lloj dembelizmi lind nga tre faktorë: lodhja e mëparshme, menjëhershmëria ose mungesa e interesit. Një shembull tipik është kur dëshironi të filloni një rutinë ushtrimesh, por nuk ia dilni kurrë, për shkak të mungesës së dëshirës.

Ndonjëherë, kjo ndodh sepse ju dëshironi të ushtroheni, por nuk keni energji të mjaftueshme për të kryer aktivitetin. Në raste të tjera, mund të mos i kushtoni shumë rëndësi përfitimeve të ardhshme të stërvitjes dhe në vend të kësaj përqendroheni në komoditetet tuaja të menjëhershme. Përndryshe, mund të jeni plotësisht të painteresuar dhe mirëqenia juaj fizike thjesht nuk është një nxitje e mjaftueshme për ju. Në këto raste, gjëja më e mirë për ju është të reflektoni nëse ia vlen të filloni rutinën e ushtrimeve. Nëse kuptoni se përfitimet janë mjaft të rëndësishme, bindja juaj do të çojë në kapërcimin e rezistencës suaj. E njëjta gjë vlen edhe për llojet e tjera të aktiviteteve fizike.

Dembelizmi mendor

Dembelizmi mendor lidhet me përdorimin e aftësive njohëse. Është një lloj dembelizmi që lind kryesisht nga mungesa e motivimit. Në përgjithësi, me këtë lloj dembelizmi, ju nuk shihni ndonjë përfitim konkret në aktivitetet intelektuale dhe për këtë arsye rezistoni t’i bëni ato. Ju shpesh mendoni se aktiviteti është shumë kompleks dhe kjo ul motivimin tuaj. Si në rastin e mëparshëm, nuk shihni asnjë përfitim të menjëhershëm për t’u marrë me këtë lloj detyre. Për këtë arsye duhet të reflektoni edhe një herë.

Në fakt, aktiviteti intelektual jo vetëm që mbron trurin tuaj, por gjithashtu rrit aftësitë dhe kompetencat tuaja të përditshme. Madje ka një efekt jashtëzakonisht pozitiv në emocionet tuaja. Truri juaj është aty për të punuar dhe nëse nuk funksionon, shfaqen ndjenjat e mërzisë. Nga ana tjetër, aktiviteti intelektual zgjon, emocionon dhe përmirëson jetën tuaj.

Dembelizmi ekzistencial

Dembelizmi ekzistencial lidhet ngushtë me gjendjen e depresionit. Ai manifestohet si mungesë interesi dhe entuziazmi për jetën në përgjithësi. Në këtë rast, ju nuk keni energji të mjaftueshme për të marrë iniciativa, për të planifikuar ose vendosur qëllime. Dembelizmi ekzistencial është një tregues i qartë se ekziston një pengesë psikologjike e paidentifikuar. Shpesh ndodh kur kaloni ose keni kaluar situata emocionale shumë të vështira që nuk janë zgjidhur plotësisht. Në fakt, ka të ngjarë që kjo t’ju ketë shkaktuar djegie emocionale, e cila duhet të korrigjohet. Më së shpeshti, dembelizmi ekzistencial lind si rezultat i një peshe psikologjike që nuk është përpunuar. Ky lloj dembelizmi është i zakonshëm kur përjetoni mendime të shpeshta përtypëse dhe nuk besoni veten.

Dembelizmi shpirtëror

Dembelizmi shpirtëror shoqërohet shpesh me dembelizmin ekzistencial. Ajo që i dallon është se në rastin e dembelizmit shpirtëror, simptoma kryesore është ndjenja e mosinteresimit për aspektet transhendente të jetës.

Ju përjetoni dembelizëm shpirtëror kur vendosni të përshtateni me rutinat dhe t’i ndiqni ato mekanikisht, pa u përpjekur të shkoni më tej. Ju besoni se ekzistenca nuk është gjë tjetër veçse një grup detyrimesh të përditshme, të cilat i kryeni pa entuziazëm të madh dhe pa ndonjë objektiv real.

Në të gjitha rastet, është e rëndësishme të theksohet se dembelizmi mund të jetë një simptomë e një çrregullimi themelor. Shpesh nënkupton lodhje ose teprim dhe për këtë arsye duhet t’i kushtoni gjithmonë vëmendje. Sidoqoftë, nëse nuk është kështu, çelësi është vetë-motivimi. Kjo është e vështirë në fillim, por gjithmonë ia vlen. Nga ana tjetër, nëse rasti është më kritik, duhet të kërkoni ndihmë profesionale.

Previous articleMe ngjyrat kuqezi dhe portretin e Skënderbeut/ Marka luksoze nxjerr në treg orën e krijuar për shqiptarët
Next article“Olta ha edhe gjëra të tjera”/ Përlotet aktorja: Burri im do e kishte bërë gjak Gentin tani, do vijë të vërë bombën…