Home Bota 10 vjet negociata për mbrojtjen e oqeaneve të botës! Marrëveshje historike, 30%...

10 vjet negociata për mbrojtjen e oqeaneve të botës! Marrëveshje historike, 30% e deteve zonë e mbrojtur

10 vjet negociata u deshën që kombet të arrijnë një marrëveshje historike për të mbrojtur oqeanet e botës. Traktati i Detit të Lirë vendos 30% të deteve në zona të mbrojtura deri në vitin 2030, duke synuar mbrojtjen dhe rikuperimin e natyrës detare.

Marrëveshja u arrit të shtunën në mbrëmje, pas 38 orësh bisedimesh, në selinë e OKB-së në Nju Jork.

Marrëveshja e fundit u nënshkrua 40 vite më parë në 1982 – Konventa e OKB-së për të Drejtën e Detit. U krijua një zonë e quajtur det i hapur,  ujëra ndërkombëtare ku të gjitha vendet kanë të drejtë të peshkojnë, të transportojnë dhe të bëjnë kërkime por vetëm 1.2% e këtyre ujërave janë të mbrojtura.

Jeta detare që jeton jashtë këtyre zonave të mbrojtura ka qenë në rrezik nga ndryshimet klimatike, mbipeshkimi dhe trafiku i anijeve. Gati 10% specie u zbuluan se janë në rrezik zhdukjeje.

Këto zona të reja të mbrojtura, të vendosura në traktat, do të vendosin kufizime në sasinë e peshkimit, rrugët e korsive të transportit dhe aktivitetet e eksplorimit si minierat në det të thellë – kur mineralet merren nga një shtrat deti 200 metra ose më shumë nën sipërfaqe.

Autoriteti Ndërkombëtar i shtratit të detit që mbikëqyr licencimin i tha BBC-së se ecja përpara “çdo aktivitet i ardhshëm në shtratin e thellë të detit do t’i nënshtrohet rregulloreve dhe mbikëqyrjes strikte mjedisore për të siguruar që ato të kryhen në mënyrë të qëndrueshme dhe me përgjegjësi”.

Previous articleTurqia bllokon zgjerimin e NATO-s, qëndrimet e Erdogan shihen si shenjë e mirë për Putin
Next articleAgjencia e Punësimit IMP, katalizator mirëfunksionues në tregun e punës midis punëmarrësve dhe punëdhënësve