Home Bota Zbulohet proteina që bllokon qelizat e COVID-19 të hyjnë në trupin e...

Zbulohet proteina që bllokon qelizat e COVID-19 të hyjnë në trupin e njeriut

Hapa përpara janë bërë në luftën kundër Covid-19. Një peptid, në praktikë pjesa e të cilit është një proteinë, do të jetë në gjendje të bllokojë aftësinë e COVID-19 për të hyrë në qelizat e trupit.

Ky është zbulimi më i fundit nga studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Masaçusets (MIT) në Boston, të cilët janë duke provuar një fragment proteine ​​që mund të pengojë aftësinë e Coronavirus për të hyrë në qelizat e mushkërive të njeriut. Hulumtimi është në fazën e para-publikimit por studimi është tashmë i disponueshëm në faqen zyrtare të MIT.

Tani testet

Siç është raportuar edhe nga Repubblica, Coronavirus ka shumë maja proteinash që zgjaten për të kapur qelizat. Hulumtimet kanë treguar se një zonë specifike e saj lidhet me një receptor i cili është një enzimë i njohur edhe si “Ace2”. Ky receptor gjendet në sipërfaqen e shumë qelizave njerëzore, përfshirë ato të mushkërive, dhe ishte gjithashtu pika e dobët që shfrytëzoi virusi Sars duke shkaktuar epideminë në 2002.

Barna të reja anti-koronavirus

Përmes simulimeve të shumta kompjuterike pozicioni ku janë lidhur dy elementët është zbuluar dhe studiuesit amerikanë gjeneruan një peptid të aftë për t’u lidhur me të. Sipas MIT, kjo punë mund të çojë në zhvillimin e një seri ilaçesh peptide për luftën kundër Covid-19.

“Peptidet janë molekula më të mëdha, kështu që ata mund të ngjiten në Coronavirus dhe të pengojnë hyrjen në qeliza – vazhdon Dr. Pentelute – madje edhe antitrupat gjithashtu kanë një sipërfaqe të madhe, kështu që ato mund të jenë të dobishme. Megjithatë, këto vetëm zgjasin më shumë për t’u prodhuar dhe zbuluar ”.

Disavantazhi

Dobësitë e barnave peptide, siç shpjegohet nga MIT, janë se, si rregull, ato nuk mund të merren me gojë, por duhet të administrohen intravenozisht ose të injektohen nën lëkurë. Përveç kësaj, ato gjithashtu do të duhet të ndryshohen për t’i mbajtur ato në rrjedhën e gjakut për aq kohë sa të jetë e mundur për të qenë me të vërtetë efektive.

“Është e vështirë të parashikosh se për sa kohë do të jemi në gjendje të testojmë diçka tek pacientët, por qëllimi im është që të kemi diçka brenda disa javësh – vazhdon Pentelute – nëse rezulton më kërkues, megjithatë, mund të duhen muaj.”

Burimi: Il Giornale  

Previous articlePortugalia u garanton imigrantëve të drejta sikurse shtetasve tjerë
Next articleGjashtë vrasësit e imunitetit