Home Kulture Virginia Woolf, autorja moderniste dhe feministe, që theu tabu

Virginia Woolf, autorja moderniste dhe feministe, që theu tabu

Shkrimtarja angleze Virginia Woolf konsiderohet si një ndër shkrimtaret moderniste dhe feministe më të rëndësishme. Ajo ishte shumë e suksesshme jo vetëm me shkrimet e saj por edhe me punën që bëri për reformën e edukimit. Ajo dhe bashkëshorti i saj, Leonard, drejtonin edhe një shtëpi botimi në Hogarth. Por statusin e saj si ikonë e mori në vitin 1970, gjatë kohës së valës së tretë të feminizmit. Që atëherë emri dhe puna e  saj është bërë sinonim i kësaj lëvizje, sidomos me librin “Zonja Dalloway”.

Marrëdhënia e saj me Vita Sackville inspiroi shumë nga punët e saj. Woolf dhe bashkëshorti i saj kishin shumë mirëkuptim në marrëdhënien e tyre, ndaj kur ajo takoi Vita Sackville, marrëdhënia e tyre romantike nuk u mbajt sekret, në fakt ishte diçka për të cilën të dyja flisnin hapur. Miqësia e tyre zgjati për të gjithë jetën, por në një marrëdhënie romantike qëndruan për dhjetë  vite, kohë gjatë së cilës të dyja shkruan mrekullisht nën ndikimin e njëra tjetrës. Ndonëse Woolf konsiderohet si shkrimtare më e rëndësishme, Vita pati më tepër sukses në atë kohë. Në fakt vetëm duke botuar librat e saj, Virginia dhe bashkëshorti i vet arritën të mbanin hapur shtëpinë botuese.

Ndoshta një nga romanet ku ndjehet më tepër ndikimi i marrëdhënies së tyre është “Orlando”, një histori e shtrirë në tre shekuj me karakterin e mashkullit dhe ndonjëherë femrës që është protagonisti, që në fakt është vetë Vita. Djali i kësaj të fundit Nigel Nicolson ka thënë për novelën: “Efekti që kishtë Vita tek Virginia është i gjithi i shkruar tek Orlando, një nga letrat e dashurisë më të gjata dhe sharmante, në të cilën Virginia eksploron rreth të dashurës së saj, e bën atë të udhëtojë në kohë, e hedh nga njëri seks tek tjetri, luan me të, e vesh atë, e mbulon me gurë të çmuar, e ledhaton, flirton me të dhe hedh një vel misteri rreth saj.”

Gjatë të gjithë jetës së saj, Virginia vuajti nga probleme të shëndetit mendor. E ndjerë seksualisht e abuzuar nga dy gjysëm vëllezërit e saj, ajo filloi të përballej me probleme psikologjike, që fëmijë.  Kjo situatë u bë më keq kur u përball me vdekjen e mamasë dhe njërës nga motrat. Goditjen finale gjendja e saj psikologjike e mori kur humbi dhe babain e saj, kohë kur shkoi për herë të pare të merrte kurim. Woolf i shmangte pasqyrat në mënyrë strikte dhe për një periudhë kohë ndaloi së shkruari, pasi doktorët e këshilluan të ndërpriste aktivitetet intelektuale dhe të përqëndrohej në aktivitet fizik.  Ajo filloi të shkruante sërish vetëm nën ndikimin e Vita Sackville. Në vitin 1941, gjendja e saj e depresionit u përkeqësua. Ajo mbushi xhepat me gurë dhe u mbyt në lumë. Trupi i saj u gjet vetëm dy javë më pas.

Përveç feminizmit për të cilin është e njohur, në shkrimet e saj Woolf shfaq dëshirën që kishte për të eksperimentuar.  Përshembull “Një biografi” është shkruar i gjithi i parë nga këndvështrimi i qenit të Elizabet Barret Broëning. Virginia zë një vend të rëndësishën në letërsi, sidomos në atë moderniste si edhe sidomos në lëvizjen feministe. |Bulevard News|

*Ripublikimi i këtij materiali mund të bëhet vetëm nëpërmjet citimit të autorsisë.

Previous articleGjëra të vdekura
Next articleMoti merr kthesën, si parashikohet të jetë koha këtë fundjavë