Home Bota UNICEF ofron ambulanca neonatale për 20 qendra në Ukrainë

UNICEF ofron ambulanca neonatale për 20 qendra në Ukrainë

Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF) ka blerë dhe dorëzuar 20 ambulanca neonatale për të porsalindurit në Ukrainë në përgjigje të iniciativës së Zyrës së Zonjës së Parë të Ukrainës dhe Ministrisë së Shëndetësisë. Këto autoambulanca janë të pajisura me pajisje të kujdesit intensiv për të porsalindurit që ofrojnë kujdes urgjent për nënat dhe foshnjat në rrugë, shkruajnë mediat e huaja.

“Që nga fillimi i luftës në Ukrainë, lindën një çerek milion fëmijë. Kjo do të thotë se nënat e tyre ishin dëshmitare të alarmit ajror, ata ishin fshehur në strehimoret e bombave dhe ndiheshin të stresuar. Ndonjëherë ata luftuan për të marrë akses në kujdesin shëndetësor në kohë, ndonjëherë u desh të lindnin në kushte të papranueshme.Vetëm vitin e kaluar numri i lindjeve të parakohshme u rrit me 10% dhe kjo është rezultat i drejtpërdrejtë i luftës.Fëmijët që supozohet të mbërrijnë në këtë botë në kushte normale, vijnë në jetë në kushte ekstreme”, tha Zonja e Parë e Ukrainës, Olena Zelenska .

Nga 24 shkurt 2022 deri më 15 gusht 2023, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) regjistroi më shumë se 1100 sulme ndaj kujdesit shëndetësor, duke përfshirë dëmtimin/shkatërrimin e pothuajse 50 objekteve të nënave në vend.

Previous articlePëson defekt kamioni në ‘Llogara’, bllokohet rruga, radhë e gjatë automjetesh
Next articleReshjet e shiut largojnë pushuesit nga plazhi