Home Bota UNESCO: Deri në fund të shekullit rrezikojnë të zhduken 3000 gjuhë

UNESCO: Deri në fund të shekullit rrezikojnë të zhduken 3000 gjuhë

Sipas UNESCO-s 3000 gjuhë që fliten aktualisht në botë rrezikojnë të zhduken deri në fund të këtij shekulli.

“Dita Ndërkombëtare e Gjuhës Amtare” u ratifikua në Konferencën e Përgjithshme të UNESCO-s në vitin 1999 me iniciativën e Bangladeshit dhe festohet çdo vit më 21 shkurt që nga viti 2000.

Sipas të dhënave të UNESCO-s, aktualisht në botë fliten mbi 7000 gjuhë, nga të cilat 6700 janë gjuhët e popujve vendas, duke i bërë ato gjuhët “më të kërcënuara” në botë. Sipas projekt-rezolutës së miratuar si pjesë e Vitit Ndërkombëtar të Gjuhëve Indigjene të OKB-së të festuar në 2019, UNESCO u bën thirrje shteteve të krijojnë fonde dhe mekanizma për ruajtjen e gjuhëve indigjene.

Sipas UNESCO-s, megjithëse popullsia autoktone përbën një pjesë të vogël të popullsisë së vendit, këto komunitete janë pjesa më e madhe e diversitetit kulturor dhe gjuhësor dhe duhet të kujdesen ta ruajnë gjuhën e tyre.  Sipas OKB-së, humbja e diversitetit gjuhësor ndikon në gjithçka, nga jeta biologjike në atë kulturore. Gjuhët që nuk janë folur nga askush që nga viti 1950 konsiderohen gjuhë të “zhdukura” , sipas Atlasit Botëror të Gjuhëve të Rrezikuara të UNESCO-s.

Gjuhët që nuk fliten shumë shpesh, me gjyshërit ose të moshuarit konsiderohen “të rrezikuara në mënyrë kritike” . Gjuhët e folura nga këto grupmosha, por që nuk u kalohen brezave të ardhshëm përshkruhen si “të kërcënuara rëndë”. 10 për qind e gjuhëve që fliten sot klasifikohen si “të rrezikuara në mënyrë kritike”, 9 për qind “të rrezikuara rëndë”, 11 për qind “të kërcënuara përfundimisht” dhe 10 për qind “të rrezikuara”. UNESCO është e shqetësuar se këto gjuhë mund të zhduken deri në fund të këtij shekulli.

Previous articleDeputeti i VV merret në pyetje pas akuzave ndaj Albin Kurtit për vdekjen e Astrit Deharit
Next articleBurrëria e Alfred Palokës dhe ronxhobonxhot e “karrocës”!