Home Bota Turqia rrit normën bazë të interesit në 25%

Turqia rrit normën bazë të interesit në 25%

Banka Qendrore e Turqisë ngriti normën bazë të interesit në 25%, një rritje që tejkalon vlerësimet e analistëve, për të parandaluar një rritje të mëtejshme të inflacionit.

Në mënyrë të veçantë, sipas Bloomberg, Banka Qendrore e Turqisë rriti normat e interesit me 750 pikë bazë (7.5%) në 25% nga 17.5% më parë, ndërsa ekonomistët e anketuar nga “Reuters” prisnin një rritje dukshëm më të vogël, në 20%.

“Komisioni ka vendosur të vazhdojë procesin e shtrëngimit monetar, në mënyrë që të ndjekë rrugën më të shkurtër të mundshme drejt deflacionit (…) dhe të kontrollojë përkeqësimin e sjelljes së çmimeve”, tha Banka Qendrore e vendit në deklaratën e saj.

Vlen të theksohet se inflacioni vazhdimisht i lartë e ka shtyrë bankën të rishikojë parashikimin e saj për normën e rritjes së çmimeve në fund të vitit nga 22.3% në 58%. Në deklaratën e sotme ajo tha se pret që inflacioni të jetë në fund të vitit “në skajin e sipërm të diapazonit të parashikimit”.

Previous articleVdekja e kreut të Wagner! Reagon Putin, i dërgon ngushëllime familjarëve të Prigozhin: Bëri gabime serioze…
Next articleLiverpool nuk do ta shesë Mohamed Salah, pavarësisht ofertës saudite…