Home Bota Tmerri i thatësirës: Gjirafat gjenden të ngordhura si pasojë e ngrohjes globale...

Tmerri i thatësirës: Gjirafat gjenden të ngordhura si pasojë e ngrohjes globale në Afrikë

 

 

Një imazh keqardhës vjen nga Afrika, si pasojë e ndryshimeve të mëdha klimatike që ka pësuar planeti ynë.

Gjashtë gjirafa të ngordhura ishin numri tragjik i kësaj radhe, të cilat humbën jetën në një zonë të shkretë të Kenias .

Kafshët fatkeqe vuajtën për një kohë shumë të gjatë nga mungesa e ujit dhe ushqimit dhe në një përpjekje të dëshpëruar për të pirë disa pika mbeturina të thata të pellgut, ngecën në baltë. Ekipet e shpëtimit u përpoqën t’i shpëtonin, por ishte tepër vonë dhe ata më në fund lëvizën trupat e tyre të pajetë për të shmangur kontaminimin e ujit në vendngjarje.

Kushtet e thatësirës në Kenia dhe në Bririn e Afrikës në përgjithësi janë aq dramatike sa qindra kafshë të egra në vend po vdesin, me fermerët vendas që raportojnë deri në 70% humbje të kafshëve.

Gjirafa

Gjirafa është kafsha më e gjatë në botë. I përket klasës së Artiodaktilëve, të cilës i përket vetëm një specie, gjirafa camelopardalis (Giraffa camelopardalis) njihet edhe si Gjirafa e zakonshme. Kjo specie ka disa varietete dhe jeton në tufa femrash me të vegjlit e tyre, të cilat kanë si prijës një mashkull.

Është një gjitar dhe barngrënës. Emrin e ka marrë nga kombinimi i fjalëve “Camel” dhe “Leopard”. Lartësia e saj arrin 5.5 metra dhe pesha e saj është 1350 kilogramë. Trupi i saj është i mbuluar me lëkurë të trashë dhe ka njolla kafe. Koka e saj duket e vogël në raport me qafën e gjatë dhe përfundon në dy brirë të vegjël. Ai ka sy të mëdhenj të lagur dhe veshë të shkathët. Shikimi dhe dëgjimi i saj janë shumë të zhvilluara. Gjirafa ecën ngadalë, dhe kur të lind nevoja mund të vrapojë me një shpejtësi prej 30 kilometrash.