Home LifeStyle STUDIMI: Truri i femrës është tre vjet më i ri se ai...

STUDIMI: Truri i femrës është tre vjet më i ri se ai i mashkullit të së njëjtës moshë

Gratë po rinohen: dhe jo vetëm si çështje galanterie, por saktësisht në terma biologjikë – të paktën, truri i tyre është. Sipas një studimi të botuar në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencës, truri i femrës është mesatarisht tre vjet më i ri se ai i meshkujve të së njëjtës moshë nga pikëpamja metabolike.

Rezultatet e studimit mund të shpjegojnë pjesërisht pse gratë e moshuara janë shpesh “më të përshtatshme” në detyrat njohëse të kujtesës, arsyetimit dhe zgjidhjes së problemeve sesa bashkëmoshatarët e tyre meshkuj. Ose – me fjalë të tjera – mekanizmat e metabolizmit të trurit mund të shpjegojnë disa nga ndryshimet e vërejtura midis burrave dhe grave në moshën të madhe.

PËRDORIM i NDRYSHËM I BURIMEVE. Truri konsumon sheqer, por si e bën atë ndryshon ndërsa rritet. Fëmijët dhe adoleshentët përdorin disa nga këto rezerva të energjisë në një proces të quajtur glikolizë aerobike, e cila mbështet zhvillimin dhe pjekjen e trurit. Përqindja e glukozës së investuar në këtë detyrë zvogëlohet progresivisht me kalimin e viteve. Nëse kjo shëmbëlltyrë dihej, shumë pak dihej për ndryshimet në metabolizmin e sheqerit midis burrave dhe grave.

Kështu që shkencëtarët në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit në St. Louis përdorën tomografinë me emision pozitron (PET) për të matur rrjedhën e gjakut dhe glukozës në trurin e 205 vullnetarëve, 121 grave dhe 84 burrave, midis 20 dhe 82 vjeç. Për secilën, u vlerësua përqindja e sheqernave të përfshira në glikolizë aerobike në zona të ndryshme të trurit. Këto të dhëna, së bashku me ato që lidhen me moshën e pjesëmarrësve meshkuj, u futën në një program të veçantë, për të kërkuar një lidhje midis dy faktorëve.

REZULTATI NUK NDRYSHON. Kur programit iu kërkua të llogariste moshën e grave vullnetare nga metabolizmi i trurit të tyre, softueri rezultoi në një moshë mesatare prej 3.8 vjet më pak se mosha e tyre reale. Studiuesit më pas provuan procedurën e kundërt. Ata trajnuan programin me të dhëna mbi metabolizmin dhe moshën e trurit të grave, për të llogaritur moshën e meshkujve nga rezultatet e PET. Rezultatet konfirmuan vlefshmërinë e modelit të llogaritjes: truri i meshkujve vullnetarë u shfaq mesatarisht 2.4 vjet më i vjetër se mosha e tyre.

Studimet e kaluara kanë treguar se, ndërsa është e vërtetë që truri ka tendencë të tkurret ndërsa plakemi, truri i mashkullit humbet vëllimin më shpejt se ai femëror. Me atë rast, shkaqet ishin gjetur në ndryshimet hormonale dhe në mënyrat e ndryshme në të cilat zonat e ndryshme të trurit u përgjigjen stimujve hormonalë.

“Diferenca mesatare midis moshës së trurit e llogaritur midis burrave dhe grave është e konsiderueshme, dhe metoda jonë është e riprodhueshme,” shpjegon Manu Goyal, një nga autorët e studimit të botuar në PNAS, i cili megjithatë thekson nevojën për studime të mëtejshme të thelluara. (Focus,scan)

SOURCEbulevard news
Previous article“Tirja e qeverisë iu ka marrë paratë familjeve shqiptare”, Basha reagon pas Ramës dhe zbulon komunikimin e rëndësishëm me përfaqësuesit e BE
Next articleI shqetësuar për shkrirjen e LSI, Presidenti Meta nis fushatën elektorale dhe i dërgon mesazhin e koduar Ramës: Kjo është detyrë primare e qeverisë! (VIDEO)