Home Kuriozitete STUDIMI: Shkencëtarët përcaktojnë se cili grup gjaku mbron nga COVID-19

STUDIMI: Shkencëtarët përcaktojnë se cili grup gjaku mbron nga COVID-19

Shkencëtarët kanë zbuluar se si lloji i gjakut mund të luajë gjithashtu një rol në sëmundjen e rëndë që do të zhvillohet një person që infektohet me COVID-19. Gjithashtu, është përcaktuar se njerëzit me diabet dhe apnea (ndërprerje e shkurtër periodike e frymëmarrjes gjatë gjumit) janë një grup me një rrezik në rritje të shtrimit në spital.

Ata thonë se grupi i gjakut gjithashtu luan një rol në ashpërsinë e infeksionit.

Këto të dhëna u nxorën në dritë nga një studim i ri nga Universiteti i Warwick, dhe gjetjet erdhën pas raporteve sistematike nga studime të tjera që raportuan rezultatet e COVID-19 në pacientët të cilët gjithashtu ishin diagnostikuar me apnea obstruktive të gjumit. Rezultatet u botuan në revistën shkencore Sleep Medicine Reviews.

Një nga hulumtimet tregoi se në pacientët që kanë diabet dhe që janë të shtruar në spital për shkak të koronavirusit, dhe që marrin terapi për apnea obstruktive të gjumit, rreziku i vdekjes është rritur deri në 2.8 herë.

Apnea obstruktive e gjumit rrit rrezikun e vdekjes me 2.8 herë nëse një pacient është i infektuar me koronavirus.

Problemi është se rreth 85 përqind e rasteve të apnesës obstruktive të gjumit janë në të vërtetë të pazbuluara, pra pa një diagnozë, dhe pa të dhëna të qarta për këtë, është e vështirë të përcaktohet saktësisht se sa njerëz me këtë çrregullim mund të kenë përjetuar një formë më të rëndë të COVID-19.

 Një grup i gjakut siguron një mbrojtje nga shtrimi në spital?

Një grup tjetër studiuesish zbuluan se grupi i gjakut ka ndikim në rrezikun e marrjes së koronavirusit. Kompania gjenetike “23andMe” pretendon se grupi i gjakut është i lidhur me rrezikun e koronavirusit, megjithëse nuk është e qartë se sa dhe nëse ka mënyra në të cilat mjekët mund të veprojnë në të.

Pacientët me grup gjaku zero kanë më pak gjasa të shtrohen në spital?

Shkencëtarët nga kompania e përmendur vëzhguan ADN-në e më shumë se një milion njerëzve. Më shumë se 15,000 prej tyre kishin një test pozitiv për koronavirus, dhe nga këta 1,131 pacientë u shtruan në spital. Të gjitha të dhënat e mbledhura përforcojnë provat për rolin e grupeve të gjakut A, B dhe 0 në gjenetikën e koronavirusit.

“Të dhënat tona mbështesin një rol në ndjeshmërinë ndaj infeksioneve, duke sugjeruar që grupi i gjakut O është mbrojtës ndryshe nga të tjerët,” tha raporti i tyre.

Përveç grupit të gjakut, mbipesha është një rrezik shumë më i lartë, i cili dyfishon mundësinë e shtrimit në spital.

Previous articleIsh-kryebashkiaku i Lezhës u dënua me 4 vite burg, reagon Petrit Vasili
Next articleI tradhtoi celulari “BlackBerry”, dalin detajet e reja si u zbulua nga Italia karteli i parë shqiptar i kokainës dhe u shkatërrua me ndihmën e Europol