Home Europa Studimi i Oksfordit: Mpiksja e gjakut PVT, 30 herë më e lartë...

Studimi i Oksfordit: Mpiksja e gjakut PVT, 30 herë më e lartë tek marrësit që injektojnë këto vaksina

Një sëmundje potencialisht fatale e mpiksjes së gjakut është 30 herë më e zakonshme në mesin e njerëzve që kanë marrë vaksinat Covid-19 të prodhuara nga Moderna dhe Pfizer sesa ata që kanë bërë vaksinën e AstraZeneca, kanë zbuluar studiuesit.

Një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Oksfordit ka zbuluar se pas vaksinimit, marrësit e Vaxzevria (ish vaksina AstraZeneca Covid-19) kishin më pak të ngjarë të vuanin trombozë të venës portale (PVT) – mpiksje gjaku.

Për marrësit e vaksinës Vaxzevria, shkalla e incidencës për trombozë splankike – mpiksje në venat e barkut – është 1.6 për milion njerëz, sipas të dhënave nga rregullatori i barnave të BE-së, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA). Në të kundërt, rreth 44.9 raste PVT për milion njerëz u panë midis atyre që kishin bërë vaksinat mRNA të bëra nga Moderna dhe Pfizer, tha studimi i Oksfordit, të enjten.

Vaksinat e ARN-së funksionojnë duke mësuar trupin se si të prodhojë disa nga proteina anti-Covid në mënyrë që të prodhojnë një përgjigje imune për të luftuar virusin.

Vaksinat vektoriale virale, duke përfshirë edhe vaksinën anti-Covid të bërë nga Johnson & Johnson, në vend të kësaj funksionojnë duke prezantuar një formë të lehtë të virusit për të nxitur trupin në prodhimin e antitrupave.