Home Kuriozitete Strategji për të mbështetur fëmijën me një vonesë gjuhësore në shtëpi, parashkollor...

Strategji për të mbështetur fëmijën me një vonesë gjuhësore në shtëpi, parashkollor dhe në shkollë…

Vendosni një plan të individualizuar me prindërit/kujdestarët që kanë synime të vogla të arritshme të të folurit dhe gjuhës për të ndihmuar në zhvillimin e aftësive gjuhësore të fëmijës.

Jepini fëmijës strategji për të menaxhuar situatat kur ai nuk kupton (p.sh. t’i mësojë të ngrejë duart kur nuk kupton, duke i mësuar disa pyetje standarde për t’i bërë kur është e nevojshme).

Ndërlidhja ndërmjet profesioneve shëndetësore dhe personelit arsimor për të ofruar informacion që do të përfshihet në një plan arsimor dhe/ose zbatimi i ideve/sugjerimeve/aktiviteteve për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të të folurit dhe gjuhës së fëmijës dhe aftësisë për të hyrë në kurrikulë.

Përdorni aktivitete ose lojëra argëtuese të bazuara në lojëra për të ndihmuar në motivimin e fëmijës për të mësuar.

Përdorni informacione të thjeshta dhe koncize.

Përdorni pamjet për të plotësuar informacionin dëgjimor (p.sh. fotografi, shenja, gjeste).

Jepni kohë shtesë për të përfunduar detyrat.

Shpjegoni fjalorin e ri.

Ekspozoni fëmijën ndaj gjuhës në një sërë mjedisesh (p.sh. në komunitet, gjatë rutinave të përditshme si koha e banjës, gatimi).

Përdorni një gjuhë të thjeshtë gjatë lojës me fëmijën tuaj.

Si të promovoni zhvillimin e gjuhës dhe të të folurit të fëmijës suaj

 1. Këndoni vjersha për fëmijë me veprime, luani lojëra te ndryshme
 2. Këto lidhin gjuhën me veprimet dhe ndihmojnë të kuptuarit dhe kujtesën e fëmijës suaj.
 3. Luaj lojëra që përfshijnë ‘më shumë’ ose ‘përsëri’ të cilat mund të ndihmojnë në zhvillimin e vëmendjes dhe gjithashtu të mbështesin gjuhën.
 4. Lodrat, objektet dhe librat që bëjnë zhurmë mund të përdoren për të nxitur vëmendjen e fëmijës suaj dhe aftësitë e të dëgjuarit.
 5. Flisni për aktivitetet e përditshme p.sh. duke lënë mënjanë blerjet. Kjo e ndihmon fëmijën tuaj të lidhë gjuhën me botën përreth tij.
 6. Përdorni objekte dhe gjeste për të mbështetur të kuptuarit e udhëzimeve dhe pyetjeve nga fëmija juaj, p.sh. Tregoni pallton e tyre kur thoni “Vish pallton të lutem”.
 7. Ofroni fëmijës tuaj zgjedhje duke i treguar dy objekte dhe duke i etiketuar p.sh. ‘do pelushin apo makinën?’, ‘do qumësht apo lëng?’
 8. Librat janë një mënyrë e mirë për të nxitur zhvillimin e të folurit – shikoni fotot së bashku dhe përshkruani se çfarë mund të shohin. Mos kini frikë të tregoni një histori më shumë se një herë, përsëritja e ndihmon fëmijën tuaj të kuptojë dhe të mbajë mend gjuhën që dëgjon.
 9. Fëmijët i mësojnë tingujt e të folurit gradualisht – duke i thënë të gjithë fjalën fëmijës suaj është mënyra më e mirë për të inkurajuar zhvillimin e gjuhës dhe të të folurit në vend që t’i korrigjoni ato. Është gjithashtu e dobishme për fëmijën tuaj nëse ai mund të shohë fytyrën tuaj kur jeni duke folur me të – kjo e ndihmon fëmijën tuaj të shikojë dhe të kopjojë lëvizjet që bëjnë buzët tuaja ndërsa thoni tinguj dhe fjalë.
 10. Shpesh fëmijët mund të zhgënjehen kur të rriturit nuk i kuptojnë – kjo mund të çojë në zemërim.
 11.  Inkurajimi i fëmijës suaj për të përdorur gjeste për objekte ose veprime mund të jetë gjithashtu i dobishëm.
 12. Jini të durueshëm, prisni që ata të përfundojnë atë që thonë ose përpiqen t’ju tregojnë.
 13. Ndonjëherë fëmijët tingëllojnë sikur po belbëzojnë, duke u përpjekur të ndajnë të gjitha idetë e tyre përpara se aftësitë e tyre gjuhësore të jenë gati!
 14. Kjo është krejtësisht normale – thjesht tregoni se po dëgjoni dhe jepini fëmijës tuaj shumë kohë./RevistaPsikologjia
Previous articleNga energjia tek mbrojtja kibernetike, Rama zbardh takimin me Presidentin e Emirateve të Bashkuara
Next articlePo transportonte kundrejt fitimit 10 emigrantë të paligjshëm, arrestohet 37-vjeçari