Shefi i çështjeve të jashtme të BE, Federica Mogherini ka sinjalizuar se bisedimet e pranimit me Shqipërinë mund të fillojnë sa më shpejt që këtë verë.

Nga Martin Banks, Eureporter

Duke folur në Parlamentin Evropian në Bruksel të martën (20 Mars), zyrtari italian tha se pret që Komisioni Europian të japë një “rekomandim të pakushtëzuar” për negociatat e pranimit për të filluar në “dy deri në tre muaj” të ardhshëm.

Ajo tha në një takim se kjo do të hapë rrugën për këshillin, organi që përfaqëson vendet anëtare të BE, në mënyrë formale të fillojë bisedimet “deri në qershor”.

Përfaqësuesi i Lartë i BE po i drejtohet një takimi për përpjekjet e reformave të ndërmarra nga Shqipëria si pjesë e ofertës së saj të pranimit.

Edi Rama, kryeministri i Shqipërisë, gjithashtu foli në dëgjimin e mbushur, duke u treguar publikut se ishte “qesharake” për ta etiketuar vendin e tij si një “kryeqytet kriminal” rajonal.

Ai pranoi se kishte ende probleme për t’u adresuar në lidhje me krimin e organizuar, korrupsionin dhe ndërtimin e institucioneve, por që vendi tani ishte gati të fillonte bisedimet e pranimit në BE.

Rama tha: “Nuk po themi se jemi gati për pranim sot dhe as nuk kërkojmë ndonjë dhuratë apo kënaqësi që është e pamerituar.

“Ne po themi vetëm se ka ardhur koha për të hapur bisedimet sepse e meritojmë. Një nga një kemi bërë gjëra nga libri, jo sepse na është kërkuar nga Brukseli, por sepse është e mirë për vendin dhe gjeneratën e ardhshme “.

Duke folur me pasion për kredencialet e pranimit të Shqipërisë, ai tha: “Unë e di se, deri në një farë mase, po predikoj për të kthyerit në këtë parlament, por besoj që ne mund ta bëjmë këtë të ndodhë.

“Skeptikët duhet të kuptojnë se hapja e bisedimeve nuk do të krijojë probleme të reja potenciale dhe se BE ka nevojë për Ballkanin ashtu siç Ballkani ka nevojë për BE”.

Mogherini, në fjalimin e saj, gjithashtu foli me entuziazëm për progresin e bërë deri më tani, duke përmendur reformën gjyqësore dhe politikat e punëve të jashtme si shembuj kryesor.

Aderimi do të ishte i dobishëm jo vetëm për arsye ekonomike, por edhe për “pajtimin” e rajonit të Ballkanit, tha ajo, duke shtuar se ndërsa Shqipëria mund “të mos jetë ende gati” për t’u bashkuar me bllokun 28, ai kishte bërë “gjëra të pabesueshme” në procesin e reformës në vitin e kaluar apo më shumë.

Ajo i tha takimit, “Kjo nuk është vetëm një kuti që shënon stërvitje, por një proces. Ajo që unë shoh, megjithatë, është një vendosmëri e madhe dhe përkushtim, një ndjenjë e ‘të qënurit evropiane.

“Është kjo dëshirë dhe aspirata të jetë pjesë e BE-së, kjo energji që ne këtu në Evropë ka nevojë për aq shumë, veçanërisht në dritën e tendencave aktuale politike. Ajo na kujton se për çfarë është BE-ja. ”

Ajo tha për Rama: “Sa i përket rezultateve që ka arritur në procesin e reformës, veçanërisht në reformën e drejtësisë dhe në politikën e jashtme, Shqipëria ka bërë gjëra të pabesueshme gjatë vitit të kaluar dhe po ecën në drejtimin e duhur.

“Kjo nuk është një mungesë e rëndësishme. Ne jemi 100% në të njëjtën anë. ”

Ajo gjithashtu paralajmëroi nevojën për të vazhduar reformimin, duke thënë: “Kjo është si hipur në biçikletë. Ju rrezikoni të bien nëse qëndroni ende. Kjo nuk do të ishte në interes të as Shqipërisë, as BE-së “.

Komentet e saj u miratuan nga një tjetër kryetar, Antonio Tajani, kryetar i Parlamentit.

Shqipëria ka qenë një kandidate zyrtare për pranimin në BE që nga qershori 2014 dhe është në axhendën aktuale për zgjerimin e ardhshëm. Shqipëria aplikoi për anëtarësim në 28 Prill 2009.

Në tetor 2012, Komisioni rekomandoi që Shqipërisë t’i jepej statusi i kandidatit të BE-së, në varësi të përfundimit të masave kyçe në fushat e reformës së gjyqësorit dhe administratës publike dhe rishikimin e rregullave parlamentare të procedurave.

Komisioneri i Zgjerimit Johannes Hahn gjithashtu shprehu optimizëm rreth procesit të reformës, duke thënë së fundmi se Komisioni së shpejti do të rekomandojë, ka shumë të ngjarë që nga vera, që vendet anëtare të fillojnë negociatat e pranimit me Shqipërinë.

Deputetët evropianë gjithashtu kanë mirëpritur përparimin e Shqipërisë në reformat lidhur me BE dhe “përparimin e mirë” në luftën kundër krimit të organizuar, duke thënë se kjo mund të jetë çelësi për avancimin e procesit të pranimit në BE dhe fillimin e negociatave.

Deputetët gjithashtu duhet të debatojnë me Strategjinë e re të Ballkanit Perëndimor të Bashkimit Evropian me shefin e politikës së jashtme të BE të martën.

Të gjashtë vendet – Shqipëria, IRJM, Mali i Zi, Serbia, Bosnja dhe Hercegovina dhe Kosova kanë aspirata për t’u bashkuar me BE dhe secila prej tyre është në një fazë tjetër të procesit.

Një zëdhënës i PPE tha: “Rajoni është një nga prioritetet e Grupit PPE dhe ne duam që të gjithë të bashkohen me BE, bazuar në meritat e tyre dhe pasi të përmbushin Kriteret e Kopenhagës”.(TemA)