Home Kosova Si do funksinojnë “burgjet daneze” në Kosovë?

Si do funksinojnë “burgjet daneze” në Kosovë?

“Të huajt e dënuar me burgim dhe deportim të mëvonshëm në vendet e tyre të origjinës në Danimarkë, duhet ta vuajnë dënimin në Kosovë në të ardhmen”, shkruante e përditshmja gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), duke shtuar se kjo ishte parashikuar në një marrëveshje të arritur në fund të prillit, nënshkruar nga qeveritë e dy vendeve.

FAZ shkruan se ky është një “sinjal i qartë” për të huajt, të cilët kanë kryer një krim në këtë vend dhe kanë marrë vendimin për dëbim: “E ardhmja juaj nuk është në Danimarkë, ndaj nuk duhet të kryeni dënimin me burg atje”.

Të burgosur në këmbim të energjisë diellore

Teksti thekson se Kopenhaga dhe Prishtina në dhjetor 2021 kanë nënshkruar një deklaratë për transferimin e të burgosurve. Marrëveshja do të jetë e vlefshme për pesë vjet me mundësinë e zgjatjes edhe për gjysmë dekade. “Gjatë kësaj kohe, Kosova do të marrë 210 milionë euro nga Danimarka,” tha gazeta, duke vënë në dukje se Kosova planifikon të investojë shumë prej tyre në “zgjerimin e burimet e rinovueshme të energjisë“. Pra, të burgosurit në këmbim të energjisë diellore”.

E përditshmja e Frankfurtit raporton pretendimet e autoriteteve në Prishtinë, të cilat thonë se deri në 700 qeli janë bosh në Kosovë. Është theksuar se këtë e konfirmojnë institucionet e pavarura. Kjo përmendet, për shembull, në raportin e “Komitetit për Parandalimin e Torturës dhe Trajtimit Çnjerëzor ose Degradues”, një institucion i Këshillit të Evropës.

Vihet re se delegacioni i komisionit ka kryer inspektime në Kosovë në fund të vitit 2020 dhe ka konstatuar se mbipopullimi nuk është problem në burgjet e Kosovës. Gjithashtu u konstatua se “në Kosovë nuk ka të burgosur politikë dhe se atje nuk ka tortura, ndryshe nga Rusia apo Turqia, që është anëtare e Këshillit të Evropës”.

Autori i tekstit në FAZ, Michael Martens, pyet veten pse burgjet në Kosovë janë bosh? “Njerëzit keqdashës,” shkruan gazeta, “mund të jenë në gjendje të pretendojnë se burgjet e Kosovës janë bosh, sepse të gjithë kriminelët vendas janë gjithsesi në Evropën Perëndimore.” Por Alban Muriqi, një këshilltar i ministrit të drejtësisë të Kosovës, shpjegon për FAZ: “Vendet e lira kanë të bëjnë me planifikimin e dobët të qeverive të mëparshme. Pesë-gjashtë vjet më parë burgjet tona ishin të mbipopulluara. Atëherë u ndërtuan edhe dy burgje, secili me një kapacitet prej 650 të burgosurish. Si rezultat u krijuan më shumë burgje se ç’duhet për një popullsi prej më pak se dy milionë njerëz.”

Kushtet daneze, pagat e Kosovës

Teksti thotë se një nga burgjet e reja është në Gjilan, një qytet në Kosovën lindore afër kufirit me Serbinë dhe Maqedoninë veriore, i cili ka 300 objekte paraburgimi. Sipas marrëveshjes me qeverinë daneze, në të ardhmen do të përdoret vetëm për të burgosurit e transferuar nga Danimarka. “Drejtori i burgut dhe një pjesë e stafit drejtues do të vijnë nga Danimarka, por shumica e oficerëve të burgut, rreth 200 prej tyre, do të jenë kosovarë”, tha Muriqi për FAZ.

Gazeta thekson se zyrtarët lokalë do të kenë paga si qytetarët e tjerë në Kosovë për të “parandaluar zilinë”. “Por të burgosurit do të trajtohen sipas ligjit danez dhe rregullave daneze.”

Kështu burgu i Gjilanit do të jetë një lloj enklavë daneze në Ballkan, vetëm me personel kosovar. Dhe se ky nuk është një rast i izoluar, gazeta përmend shembullin e Belgjikës dhe Norvegjisë, të cilat morën me qira qeli në Holandë për disa vjet, në mënyrë që të mund të strehonin të gjithë të burgosurit e tyre.

Si do t’i presin të burgosurit vizitat?

FAZ gjithashtu pyet se si do të rregullohet e drejta e të burgosurve për të vizituar. Sepse, “sipas konventave evropiane, të burgosurit duhet të vendosen pranë të afërmve të tyre që të mos e shohin veten si të huaj social, por të kenë motivimin për t’u rehabilituar”. “Nga këndvështrimi i Kopenhagës, megjithatë, ky aspekt është lënë jashtë në rastin e marrëveshjes danezo-kosovare, sepse të burgosurit që do të transferohen në Kosovë janë pikërisht ata që nuk do të integrohen në shoqërinë daneze, por do të deportohen dhe hiqen përgjithmonë prej aty”.

 Megjithatë, për FAZ, Muriqi thotë se edhe kjo do të rregullohet dhe se të afërmit e të burgosurve që jetojnë në Danimarkë do të mund të vijnë për vizitë, por sigurisht jo çdo javë. ” Ai thekson se do të ndërtohen “ambjente speciale” për takime mes të afërmve dhe të burgosurve. Nëse këto rregulla do të kalojnë para Gjykatës së të Drejtave të Njeriut dhe kush do t’i paguajë shpenzimet e udhëtimit, janë pyetjet që Kosova ia lë qeverisë daneze t’i përgjigjet.

“Gjithçka që lidhet me dëbimet duhet të bëhet nga Danimarka”

Gazeta shton se Muriqi është shumë i qartë për një çështje tjetër. “Disa nga deklaratat e qeverisë daneze për marrëveshjen mund të kuptohen se Danimarka po transferon kriminelët e huaj në Kosovë dhe nuk do t’i lërë kurrë të kthehen në vend, duke i lënë autoritetet e Kosovës t’i deportojnë ata pas përfundimit të paraburgimit. Por nuk është kështu”. Muriqi thotë qartë:

“Detyrimi për deportim mbetet në Danimarkë. Kosova nuk ka marrë asnjë përgjegjësi për këtë”. Me fjalë të tjera, të burgosurit duhet të kthehen në Kosovë nga Kosova para skadimit të dënimit. “Gjithçka që lidhet me dëbimet duhet të bëhet nga Danimarka”, citohet të ketë thënë Muriqi nga Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ai thekson se Prishtina “i kushtoi vëmendje të madhe kësaj gjatë negociatave”.

Autori e mbyll tekstin me faktin se nuk është e sigurt nëse marrëveshja do të marrë shumicën e nevojshme dy të tretash në parlamentin e Kosovës, shkruan DW.