Home Rajoni Shqiptarët e Zagrebit reagojnë ndaj deputetes Ermina Lekaj-Prljaskaj: Po shkakton përçarje dhe...

Shqiptarët e Zagrebit reagojnë ndaj deputetes Ermina Lekaj-Prljaskaj: Po shkakton përçarje dhe po na fyen me vendimet e saj

Shqiptarët e Zagrepit kanë reaguar ndaj thirrjes së përfaqësueses parlamentare të pesë pakicave kombëtare, Ermina Lekaj Prljaskaj, e cila ka ftuar në mbledhje shoqatat shqiptare dhe Këshillin e Pakicave Kombëtare Shqiptare në Kroaci më 15 qershor.

Në një letër ata theksojnë se deputetja ka thirrur një seancë në të cilën duhet të themelojë Koordinimin e Këshillit të Minoriteteve Shqiptare në Kroaci, por, sipas pretendimeve të anëtarëve të Këshillit, përfaqësues nga Zagrebi nuk mund të marrin pjesë në të, sepse ende nuk janë konstatuar zyrtarisht.

Reagimi i plotë:

(Si vazhdon të ndahet komuniteti shqiptar nga deputetja Ermina Lekaj Prljaskaj)

Jemi të tmerruar dhe dënojmë ashpër thirrjen e përfaqësueses parlamentare të pesë pakicave kombëtare, Ermina Lekaj Prljaskaj, e cila fton në mbledhje shoqatat shqiptare dhe Këshillin e Pakicave Kombëtare Shqiptare në Kroaci më 15 qershor. Në rendin e ditës, znj. Ermina Ljekaj Perljaskaj përmend në pikën 3 (tre) krijimin e Këshillit të Koordinimit të Pakicave Kombëtare Shqiptare në Kroaci.

Ne e konsiderojmë atë pikë absolutisht joadekuate dhe të turpshme për arsyet e mëposhtme:

1. Ermina Lekaj Prljaskaj është përfaqësuese parlamentare e pakicave kombëtare shqiptare, boshnjake, malazeze, maqedonase dhe sllovene në Kroaci, dhe roli i saj nuk është themelimi i Koordinimit, por roli i saj përshkruhet rreptësisht me Kushtetutën dhe ligjet e Republikës së Kroacisë,

2. Këshilli i Pakicës Kombëtare Shqiptare të Qytetit të Zagrebit (anëtarët e ardhshëm të të cilit janë 25 persona nga lista jonë) do të konstituohet më 16. Qershor, vetëm një ditë pasi do të krijohet Koordinimi i lartpërmendur, në të cilin me ligj, dhe znj. Prljaskaj është juriste e di shumë mirë, se përfaqësuesit e Këshillit në Zagreb nuk mund të marrin pjesë,

3. Këshilli i pakicës kombëtare shqiptare të qytetit të Zagrebit është Këshilli më i madh i Shqiptarëve në Kroaci, dhe anëtarët e tij zgjidhen drejtpërdrejt në zgjedhje dhe me vullnetin e popullit. Këshilli është i vetmi organ përfaqësues politik i shqiptarëve në Zagreb, dhe krijimi i Koordinimit pa përfaqësuesit e tyre nuk ka kuptim dhe vazhdon të krijojë përçarje në komunitetin shqiptare, gjë që ne e konsiderojmë absolutisht të papranueshme.

Në përfundim, znj. Lekaj Prljaskaj me këtë lëvizje vazhdon të ngacmojë dhe margjinalizojë Këshillin, në të cilin nuk arriti të emërojë njerëzit e saj në zgjedhjet e fundit të pakicës. Përveç kësaj, znj. Lekaj Prljaskaj nuk ka qenë në asnjë ngjarje të Këshillit të Shqiptarëve në Zagreb gjatë mandatit të tyre të mëparshëm, as nuk ka ofruar ndihmë apo bashkëpunim në asnjë mënyrë edhe pse projektet ishin në lulëzim të plotë.

I bëjmë thirrje deputetes të ndalojë praktikën e përçarjes në komunitetin shqiptar dhe, siç e kërkon Kushtetuta, të jetë përfaqësues e të gjithëve, jo vetëm e grupeve të caktuara të interesit. Dhe mund të themi vetëm se nevojiten ndryshime të mëdha.

Previous articleTrimat mediatikë të Lul Bashës
Next articleSpartak Ngjela jep deklaratën e fortë: Kjo është afera më e madhe që i ka shkaktuar dëme shoqërisë dhe shtetit në 20 vitet e fundit