Home Politike “Shqipëria fiton”/ Basha del me një tjetër premtim: Do të financojmë 100%...

“Shqipëria fiton”/ Basha del me një tjetër premtim: Do të financojmë 100% tarifat për 90% të studentëve

Një ditë pas prezantimit të Programit “Shqipëria fiton Arsimit”, kryetari i PD-së, Lulzim Basha ka zhvilluar ditën e sotme një takim me pedagogë dhe studentë.

Në veçanti, Basha ka folur për arsimin e lartë dhe rëndësinë e kualifikimit dual të studentëve të të gjitha degëve, edhe të atyre që duken si më teoriket.

“Nuk duhet të lëmë asnjë të ri pa mundësinë për të studiuar. Do të financojmë 100% të tarifave për 90% të studentëve. Do të financojmë infrastrukturën universitare për programe që punësojnë”, u shpreh Basha.

Sipas kreut të PD, “me programin tonë “Shqipëria fiton Arsimin”, synohen tri objektiva kryesore.

“Objektivi i parë ka të bëjë me rininë, që nga fëmijët deri tek të sapodiplomuarit. Në të gjithë treguesit e arsimit shqiptar për fat të keq tetë vitet e fundit Shqipëria ka ecur mbrapa për arsyen kryesore se kanë munguar investimet në arsim.

Investimet janë detyrë e drejtpërdrejtë e qeverisë dhe në këtë drejtim roli i qeverisë që ju me modesti e quajtët arbitër duhet të ishte shumë më madh dhe në këtë drejtim dhe pikërisht këtë propozon, këtë ofron edhe plani ynë, që është një plan konkret nuk ka aty asnjë premtim, por angazhime të mirëstudiuara dhe të ndërmarra në kuadër të kushteve dhe mundësive që ka Shqipëria për të dalë nga kjo gjendje.

Nuk dua të zgjatet tek aspektet e parauniversitarit, por dua të fokusohem tek kualifikimi dual në institucionet e arsimit të lartë. Tashmë e dimë që kjo është një përvojë jashtëzakonisht e suksesshme e Perëndimit.

Gjermania shkëlqen me këtë shembull se i mundëson të rinjve jo thjesht të diplomohen, për të dalin me aftësi profesionale për t’u integruar direkt në tregun e punës.

Si çdo përpjekje ku futet edhe praktika kjo është më e kushtueshme dhe këtë e dimë, se degët klasike si Shëndetësia dhe Mjekësia e kanë pasur të ndërtuar brenda, rëndësinë e arsimit dual dhe dhe tani kjo duhet të shtrihet tek gjitha profesionet. Absolutisht tek të gjitha profesionet, që nga ato që duken si më teorike, si Juridiku apo Ekonomiku dhe në veçanti tek profesionet për të cilat ka nevojë më shumë tregu sot si Teknologjia e Informacionit, inxhinieritë dhe të tjera specializime me të cilat ne mund të krijojmë mundësi të jashtëzakonshme për të rinjtë tanë.”

Pikat e programit për Arsimin e Lartë

• Programi ynë “Shqipëria fiton arsimin” një plan pune për qeverinë e nesërme. Të vetëdijshëm për nevojat e realitetit ekonomik. Ne mund të krijojmë mundësi të jashtëzakonshme për rininë.

• Falë teknologjisë të rinjtë tanë mund të bëjnë punë të mirëpaguara që nga Shqipëria. Trekëndëshi universitet-treg-qeveri domosdoshmëri për politika të suksesshme.

• Nuk duhet të lëmë asnjë të ri pa mundësinë për të studiuar. Do të financojmë 100% të tarifave për 90% të studentëve. Do të financojmë infrastrukturën universitare për programe që punësojnë.

• Do të jemi në gjendje të thithim investime të huaja dhe punësim me paga të larta sepse kemi një rini shumë të suksesshme. T’i japim rinisë mekanizmat që këtë sukses ta gjejë edhe në Shqipëri.

• Ne do të marrim atë që nuk e kemi marrë: investime të huaja direkte dhe punë me rroga të larta. Kështu i shërbejmë ndaljes së emigracionit të rinisë. Qeveria duhet të ndajë me investitorët barrën financiare të trajnimit të burimeve njerëzore.

• Pas 25 prillit, qeveria do të nisë të bëjë punën, që kjo qeveri nuk po e bën. Më 25 prill, një ndryshim total i kursit. Më 25 prill fiton çdo shqiptar që synon të ndërtojë jetën mbi bazën e aftësive të tij.

SOURCEBulevard News
Previous articleKur Lulzim Basha thotë “S’jam në garë me Edi Ramën”
Next articleMotra e të riut shqiptar që u soll pa zemër nga Spanja hedh akuzat e rënda: Ku u zhduk qetësuesi që tha mjekja se i injektoi