Home Bota Shifrat me variantin Omicron në rritje ekstreme, Zvicra përgjysmon ditët e karantinës

Shifrat me variantin Omicron në rritje ekstreme, Zvicra përgjysmon ditët e karantinës

 Zvicra do të përgjysmojë kohën e karantinës në pesë ditë për të ndihmuar në përballimin e një valë infeksionesh koronavirus që kërcënojnë të pengojnë ekonominë.

Sipas Reuters, utoritetet shëndetësore kishin dhënë aprovimin e tyre të martën për këtë lëvizje, e cila vjen pasi dhjetëra mijëra njerëz të tjerë infektohen çdo ditë për shkak të variantit shumë të transmetueshëm të virusit Omicron.  Zyrtarët shqetësohen se vala mund të pushtojë sistemin e kujdesit shëndetësor në një vend ku vetëm dy të tretat e popullsisë ka marrë dy doza vaksine dhe vetëm 30% kanë marrë një dozë përforcuese. Qeveria propozoi gjithashtu zgjatjen deri në fund të marsit të kufizimeve në jetën publike që shtrëngoi muajin e kaluar, ndërsa përpiqej të shmangte një bllokim tjetër dhe t’i bënte të detyrueshme vaksinimet, siç po bën Austria fqinje.

“Situata epidemiologjike është kritike dhe mbetet e vështirë për t’u vlerësuar,” tha qeveria në një deklaratë.

Qeveria tha se megjithëse varianti Omicron dukej të ishte më pak i rrezikshëm, ajo priste një rritje të shtrimeve në spital për shkak të numrit shumë të lartë të infeksioneve, i cili u rrit në 32,881 raste të reja të mërkurën. Reduktimi i kërkesës për karantinë do të hyjë në fuqi nga e enjtja. Kjo mund të bëhej sepse varianti Omicron kishte një kohë të shkurtuar midis infeksionit dhe transmetimit te njerëzit e tjerë.

Masat e prezantuara në dhjetor përfshinin nevojën që njerëzit të provonin se janë vaksinuar ose shëruar nga COVID-19 për të hyrë në shumë ambiente të brendshme, si dhe për ta bërë të detyrueshme punën nga shtëpia. Autoritetet kombëtare kanë raportuar më shumë se 1.6 milionë infeksione të konfirmuara në Zvicër dhe fqinjin e vogël Lihtenshtajni që nga shpërthimi i pandemisë në fillim të vitit 2020. Më shumë se 12,000 kanë vdekur nga sëmundjet e frymëmarrjes. Kantoni lindor i Grisons urdhëroi të gjithë banorët me trajnime për infermierinë të regjistrohen në rast se nevojiten për të lehtësuar presionin mbi spitalet.