Home Ekonomia Sa na kushton “qejfi”? Një familje shqiptare shpenzon 16 mijë lekë çdo...

Sa na kushton “qejfi”? Një familje shqiptare shpenzon 16 mijë lekë çdo muaj për argëtim, Tiranasit të parët!

Një familje shqiptare harxhon mesatatarisht 16,000 lekë në muaj për pije alkolike, duhan, argëtim, kulturë, dalje në restorante, qëndrim në hotele dhe të tjera, referuar shifrave zyrtare të Institutit të Statistikave. Kështu, “Scan Intel” ka analizuar sesi kanë ndryshuar vlerat për subkategorinë “Argëtim”, për periudhën 2015-2020. Për vitin 2015, shpenzimet mesatare mujore për zërat e sipërpërmendura të përfshirë në analizë janë 11,202 lekë, të ndjekura nga 12,662 lekë për vitin 2016, 12,900 lekë për vitin 2017, 13,451 lekë për vitin 2018, 16,235 lekë për vitin 2019 dhe 15,364 lekë për vitin 2020. Duke përjashtuar vitin 2020, që konsiderohet një vit pandemik, tendenca e shpenzimeve mesatare të një familjeje shqiptarëve për t`u argëtuar, ka ardhur gjithnjë dhe në rritje.

Ndërkohë që konsumi mesatar mujor për të gjitha kategoritë për të njëjtat vite fiksohet në 70,766 lekë, 73,143 lekë, 73,400 lekë, 75,935 lekë, 82,235 lekë, 83,475 lekë për periudhën 2015-2020, çka përkthehet në 16%-18% të të ardhurave mujore në dispozicion të një familje mestare shqiptare, të cilat shkojnë për aktivitete argëtuese. Nga ana tjetër, kujtojmë se një shqiptar mesatar sot merr një pagë neto përafërsisht rreth 48,000 lekë ose 410 eurosh në muaj. Një familje normale me katër persona dhe dy të punësuar merr një pagë mesatare neto prej 96,000 lekësh. Duke ndjekur të njejtën linjë logjike, në rastin më të mirë, një familje me tre të punësuar ka në dispozicion për të përballuar muajin, 144 mijë lekë të ardhura. (scan)