Home Bota Qyteti fantazmë në Spanjë, banorët janë të ndaluar të kthehen, por turistet...

Qyteti fantazmë në Spanjë, banorët janë të ndaluar të kthehen, por turistet mund të enden të lirë

Qyteti fantazmë! Kështu është karakterizuar qyteti i kalasë mesjetare Granadilla në Spanjë, banorët e së cilës, pasi u dëbuan gabimisht, nuk kanë të drejtë të kthehen, por turistët enden të lirë.

Ata mund të shikojnë në dhoma të zbrazëta, të enden rrugëve të tij të rrethuara me mure dhe të shikojnë qytetin nga maja e kështjellës së tij. Për të admiruar një qytet të shkretë, pasi banorët e tij u dëbuan gjatë diktaturës Frankos.

Zyrtarët e saj, në vitin 1955 vendosën që Granadilla ishte në fushën e përmbytjes dhe për këtë arsye duhej të evakuohej, sepse do të humbiste nën ujë. I gjithë qyteti do të zhytej në ujë. Kështu banorët u dëbuan me dhunë, madje shumë u shpërngulën në vendbanimet e fshatrave përreth.

Kur uji filloi të ngrihej në vitin 1963, ai mbuloi të gjithë rrugën për në fshat, përveç njërës, duke e kthyer atë në një gadishull. Megjithatë, qyteti që nuk u përmbyt kurrë ndodhet më lart se diga. Llogaritja e gabuar; Natyrisht… Përfundimi është se banorët nuk u lejuan të ktheheshin në shtëpitë e tyre.

“Ata na nxorën jashtë, duke pretenduar se diga do ta përmbyste qytetin, gjë që ishte e pamundur sepse qyteti ishte më i lartë se diga. Por ato ishin kohët e diktaturës (Franko) dhe ne nuk kishim të drejta. Por ajo që më zhgënjen realisht është se në kohët e demokracisë, asnjë qeveri nuk na dëgjoi”, tha Eugenio Jiménez, president i Shoqatës Sons of Granadilla për BBC.

Purificación Jiménez, një ish-banor, kujtoi edhe vështirësinë e atyre viteve: “Mbaj mend që sa herë që një familje largohej, të gjithë dilnin në hyrje të fshatit për të thënë lamtumirë dhe për të qarë”.

Edhe sot, fshatarët nuk janë lejuar të rimarrin shtëpitë e tyre sepse qeveria ruan dekretin e përmbytjeve të nënshkruar nga Franko.

Përkundrazi, vizitorët (turistët) mund dhe bëjnë udhëtime ditore. Qyteti u përcaktua një vend historiko-artistik në vitin 1980 dhe tani funksionon pa pagesë si një muze në ajër të hapur nën mbikëqyrjen e Shërbimit të Parkut Kombëtar Autonom.

Sa për banorët, ata dhe pasardhësit e tyre takohen dy herë në vit në qytet, në Ditën e të Gjithë Shenjtorëve (1 Nëntor) dhe Ditën e Zonjës (15 gusht).