Home LifeStyle Pse gratë duhet të vrapojnë drejt pozicioneve drejtuese

Pse gratë duhet të vrapojnë drejt pozicioneve drejtuese

Dihet që gratë kanë shumë më pak gjasa të përfundojnë në pozita udhëheqëse sesa bashkëmoshatarët e tyre meshkuj. Paragjykimet e pavetëdijshme, tendenca për gratë për të marrë përgjegjësi më të mëdha për kujdesin ndaj fëmijëve dhe diskriminimi i drejtpërdrejtë nënkuptojnë se gratë ende mbajnë vetëm 23% të pozicioneve ekzekutive dhe 29% të pozicioneve të menaxherëve të lartë në nivel global, pavarësisht se përbëjnë 40% të fuqisë punëtore.

Gratë që arrijnë të sprintojnë drejt udhëheqjes brenda dekadës së parë të karrierës së tyre mund të ndjejnë një ndjenjë lehtësimi për të siguruar një rol të lartë. Por arritja shpesh fitohet me vështirësi. Me statistikat që tregojnë se gratë që punojnë kanë tendencë të jenë më të djegura se homologët e tyre meshkuj, ekspertët theksojnë numrin e madh të sprintit në karrierë. “Arritja e sa më shumë që të jetë e mundur në 10 vitet e para të një karriere mund të shkaktojë djegie dhe stres për gratë pasi ato përqendrohen në prodhimin e punës së mirë, ndërtimin e një reputacioni të mirë dhe avancimin në rolet drejtuese,” thotë Spadafor. Kjo mund të çojë në një stuhi toksike stresi fizik dhe social, si dhe në probleme të shëndetit mendor që mund të zgjasin me vite.

Mundësitë për ndryshim

Hulumtimi mund ta bëjë rrugën e grave drejt udhëheqjes të duket e zymtë, por ekspertët janë optimistë se kjo nuk duhet të jetë kështu. Disa vende po ia dalin më mirë se të tjerat, me Suedinë, SHBA-në dhe Francën që raportojnë përqindjen më të lartë të grave në role udhëheqëse. Megjithatë edhe në këto vende, rruga drejt lidershipit mbetet relativisht e ngushtë pas 10 vitesh.