Home Bota Pfizer në telashe, e punësuara vodhi dokumentet konfidenciale COVID-19 dhe ja mbathi

Pfizer në telashe, e punësuara vodhi dokumentet konfidenciale COVID-19 dhe ja mbathi

Kompania Pfizer akuzoi një ish-punonjëse Chun Xiao (Sherry) Li për ngarkimin e fshehtë të12,000 dokumenteve nga një laptop i lëshuar nga kompania drejt një llogarie personale të Google Drive dhe pajisje të ndryshme personale.

Në një ankesë të paraqitur në Gjykatën e Qarkut për Distriktin Jugor të Kalifornisë, Pfizer gjithashtu akuzon Li se ka mashtruar kompaninë në lidhje me atë që ka bërë me dosjet që ajo ka marrë, të cilat përfshijnë pronën e tyre intelektuale. Dokumentet e vjedhura kanë të bëjnë me vaksina të shumta Pfizer, ilaçe dhe inovacione të tjera, duke përfshirë të dhëna të fshehta lidhur me vaksinën e saj COVID-19. Kompania zhvilloi vaksinën COVID-19 së bashku me BioNTech.  Në padi theksohet se Pfizer investoi më shumë se 2 miliardë dollarë në vaksinën e COVID-19.

Pfizer beson se Li po planifikonte të punonte për konkurrentin Xencor (NSDQ: XNCR), një biofarmë e fazës klinike me bazë në Monrovia, Kaliforni. Li informoi Pfizer se ajo planifikoi të jepte dorëheqjen në fuqi më 24 nëntor 2021. Për më tepër, kompania dyshon se dikush tjetër tani i ka në posedim 12,000 dokumentet. Padia përdor emra fiktivë për t’iu referuar individëve që bashkëpunuan me punonjësen.

Pfizer akuzon Li për keqpërdorim të sekreteve tregtare, shkelje të kontratës, konvertim dhe shkelje në pronë. Ankesa po kërkon gjithashtu një urdhër gjykate për të fituar akses në llogarinë personale të Li në Google Drive. Li nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment. Li iu bashkua Pfizer në vitin 2006 si një punonjëse kineze. Në vitin 2016, ajo u transferua në objektin e kompanisë në La Jolla, afër San Diego, Kaliforni. Kompania beson se ajo ka shkarkuar mijëra skedarë të rëndësishëm midis 23 tetorit deri më 26 tetor 2021 pasi kreu një analizë mjekoligjore të pajisjeve kompjuterike të Li.

Mbrojtja e pronësisë intelektuale është kthyer në një temë të ndjeshme. Kohët e fundit, 15 organizata, duke përfshirë Public Citizen, Human Rights ëatch dhe Doctors ëithout Borders bashkë-nënshkruan një letër drejtuar Shtëpisë së Bardhë duke kërkuar heqjen dorë nga pronësia intelektuale për vaksinat e COVID-19 për të forcuar furnizimin ndërkombëtar. Për më tepër, më shumë se 60 vende në zhvillim, përfshirë Afrikën e Jugut dhe Indinë, kanë kërkuar një heqje dorë të tillë në lidhje me vaksinat, testet dhe trajtimet COVID-19.