Home Kuriozitete Pesë këshilla kryesore për fillimin e një biznesi të suksesshëm në 2022,...

Pesë këshilla kryesore për fillimin e një biznesi të suksesshëm në 2022, mes pandemisë dhe digjitalizimit

Të gjithë kemi ide për biznese të mundshme, por marrja e kësaj ideje dhe realizimi i saj është vendi ku shpesh qëndron sfida emocionuese. Krijimi i një biznesi të suksesshëm nuk është i lehtë në asnjë moment dhe pandemia ka dhënë efektet e saj, shkruan Elizabeth Uviebinené, autore fituese e shumë çmimeve.

Lajmi i mirë është se kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se është bërë më e vështirë. Edhe pse ka pasur sfida të konsiderueshme për bizneset e vogla gjatë kësaj kohe, ndryshimet e mëdha që kemi parë të gjithë kanë çuar në mundësi të mëdha për sipërmarrësit, veçanërisht ata që janë të gatshëm të përqafojnë teknologjinë e duhur.

Disponueshmëria e teknologjisë ka revolucionarizuar mënyrën se si bizneset e vogla ndërveprojnë me klientët, rriten dhe konkurrojnë me bizneset më të mëdha – duke rrafshuar fushën e lojës. Sipas raportit të Ndikimit 2020 të Google, 280.000 biznese filluan të shesin online për herë të parë si rezultat i pandemisë.

Bizneset e çdo madhësie duhet të përshtaten me një mjedis tregu më dinamik ndërsa evoluojnë qëndrimet dhe praktikat e konsumatorëve – por bizneset e vogla janë shpesh në vendin më të mirë për ta bërë këtë. E thënë thjesht: nëse keni një ide të mirë, ka më shumë mundësi se kurrë për të krijuar rrugën tuaj dhe për të ndërtuar diçka të mrekullueshme nga themeli.

Një shembull i shkëlqyeshëm i një biznesi të tillë që më bëri përshtypje gjatë pandemisë me qasjen e tij digjitale është The Stack World. Është një platformë krejt e re nga sipërmarrësi Sharmadean Reid, e ndërtuar për të pajisur gratë me mjetet që u nevojiten për të shkëlqyer në fushën e tyre. Ndërsa hapësirat/shërbimet e bukurisë u mbyllën, ishte e mrekullueshme të shikoje se si biznesi inovoi dhe u kthye nga një aplikacion bukurie në një aplikacion rrjeti me synimin e tij për të ndërtuar rrjetin më të madh global të grave mijëvjeçare. Ky progresion dhe model i ri biznesi ndodhi pas pandemisë dhe tani ka një komunitet përdoruesish në rritje dhe të angazhuar.

Pra, nëse jeni të frymëzuar dhe po mendoni të filloni një biznes, këtu janë pesë gjërat kryesore për t’u mbajtur mend

1- Gjeni “pse-në” tuaj

“Pse-ja” juaj është ajo që do t’ju mbajë përpara kur gjërat nuk shkojnë domosdoshmërisht sipas planit dhe ju dëshironi të hiqni dorë. Fillimi i një biznesi është sfidues dhe në mënyrë të pashmangshme angazhimi juaj do të vihet në provë, kështu që ju keni më shumë gjasa të angazhoheni dhe të jeni të motivuar ta qëndroni jashtë nëse i ka rrënjët në diçka për të cilën jeni të apasionuar. Unë jam i shtyrë nga “pse-ja” ime, e cila vjen në aftësinë për të bashkuar perspektiva të ndryshme për të sfiduar konventat, për të treguar histori të reja dhe për të ripërcaktuar status quo-në.

2-Gjeni një mentor

Mentorët janë një mënyrë e shkëlqyer për të shmangur gabimet e kushtueshme. Përfitoni nga aftësitë dhe përvojat e të tjerëve dhe përdorni ato për t’ju ndihmuar të rriteni në biznes. Ata do të jenë aty kur të keni nevojë për udhëzime, këshilla dhe ndihmë për zgjidhjen e problemeve. Por nuk duhet të keni vetëm një mentor dhe nuk ka nevojë të jetë një marrëveshje formale.

Unë kurrë nuk kam pasur një mentor zyrtar gjatë gjithë viteve, por përkundrazi një fis njerëzish gjatë rrugës që kanë plotësuar rolin e mentorit në varësi të sfidës specifike që po përjetoja.

Unë kam pasur njerëz të tillë si supremoja e reklamave Karen Blackett, transmetuesi June Sarpong, udhëheqësja e biznesit Ann Francke dhe shkencëtarja e kompjuterave Anne-Marie Imafidon që kanë ofruar këshilla të shkëlqyera në karrierën time. Këto marrëdhënie janë ndërtuar me kalimin e viteve përmes punës që bëj, takimit me to në ngjarje dhe kontaktimit me email.

Realiteti është se njerëzit e suksesshëm priren të jenë njerëz shumë të zënë, kështu që shpesh është e vështirë t’i identifikosh ata për biseda dhe takime të gjata. Sidoqoftë, për shkak të rritjes së podcasting-ut dhe platformave digjitale, është bërë më e lehtë të thellohesh në mendjet e njerëzve që i admiroj më shumë.

Për një seancë informale këshillimi, kërkoni emrin e personit që admironi në platformën tuaj të podcasting dhe dëgjoni të gjitha intervistat që ata kanë bërë. Më pëlqen veçanërisht ta bëj këtë për sipërmarrësit, pasi është frymëzuese të dëgjosh se si i kanë ndërtuar bizneset e tyre, çfarë i motivoi ata dhe planet e tyre për të ardhmen. Ata japin gjithmonë këshilla të dobishme.

3-Shfrytëzoni fuqinë digjitale

Pandemia u mësoi pronarëve të bizneseve të vogla dhe të mikrobizneseve shumë mësime për rëndësinë e të pasurit një prani në internet. Për shkak të mundësive të kufizuara për të takuar njerëz gjatë bllokimeve, shumë u mbështetën vetëm në mjetet digjitale për të shitur dhe tregtuar produktin e tyre.

Ky është një nga mësimet më të mëdha të aplikacionit për marrjen me qira të modës By Rotation. Eshita Kabra-Davies e filloi atë në 2019, sepse ajo donte të ndërtonte një komunitet gjithëpërfshirës që demokratizon modën dhe nuk dëmton planetin. Tani është një nga platformat më të mëdha të marrjes me qira të modës në Mbretërinë e Bashkuar me 100 mijë ndjekës, e cila u fitua kryesisht gjatë pandemisë.

Ka më shumë se 45.000 përdorues aktivë dhe më shumë se 1.5 milion shikime të listave në aplikacion. Ai kapitalizoi pandeminë dhe filloi të përdorë mediat sociale për të ndërtuar një komunitet. Është bërë një libër standard i lojës se si të shfrytëzosh digjitalizimin kur nuk ke buxhete të mëdha marketingu dhe është një avantazh që kanë bizneset e vogla ndaj atyre të mëdha, pasi mund të jenë shumë më të shpejtë në aktivitetin e tyre.

4-Jini të adaptueshëm dhe të hapur ndaj ndryshimeve

Çdo sipërmarrës dëshiron që fazat fillestare të biznesit të tyre të ecin sa më mirë që të jetë e mundur, por siç e ka ilustruar pandemia, aftësia për t’u përshtatur dhe për t’u hapur ndaj ndryshimeve është thelbësore për mbijetesën. Shumë biznese duhej të rrotulloheshin në një moment, ndaj përgatituni të jeni të shkathët. Të kesh një mendje të hapur se gjërat mund të ndryshojnë do t’ju bëjë mirë.

Ka qenë e mahnitshme të shikosh aplikacionin e Rrjetit të Profesionistëve të Rinj të Zi (BYP) të rritet gjatë viteve të fundit. I përshkruar nga shumë njerëz si “LinkedIn për profesionistët me ngjyrë”, ai ndihmon për të lidhur liderët e ardhshëm ambicioz me njëri-tjetrin për qëllime pune dhe me korporatat për mundësi punësimi. I themeluar nga sipërmarrësi Kike Oniëinde, biznesi është një mësim për të kapur çdo mundësi pasi tani ofron ngjarje, stërvitje, rekrutim dhe shtrirje sociale.

5-Bëni kërkimin tuaj

Një studim i fundit në SHBA zbuloi se deri në 82% e bizneseve të vogla që dështuan brenda pesë viteve e bënë këtë për shkak të mungesës së të kuptuarit rreth fluksit të parave. Pra, nëse doni të ndërtoni një biznes, duke ditur se sa do të kushtojnë gjërat, shpenzimet tuaja dhe marzhet e fitimit, është ndryshimi midis një biznesi të suksesshëm dhe të pasuksesshëm.

Sa më shumë të dini, aq më shumë kontroll do të keni se si ta çoni përpara biznesin tuaj ose nëse lindin kosto të papritura.

Ju mund të keni nevojë për fonde për t’i hequr ato nga terreni, kështu që përpara se të angazhoni paratë tuaja për ndonjë gjë, ngrini një fletëllogaritëse dhe bëni kërkime se sa do t’ju nevojiten realisht. Ka shumë fonde dhe mbështetje falas në dispozicion, kështu që eksploroni opsionet dhe shikoni se çfarë ndihme mund të merrni për të realizuar idenë tuaj.(The Guardian; gazeta Si)