Home Bota Pas ndalimit të xhihabit në shkollat publike, Franca ndërmerr veprimin ekstrem ndaj...

Pas ndalimit të xhihabit në shkollat publike, Franca ndërmerr veprimin ekstrem ndaj dhjetëra vajzave myslimane

Pak ditë pasi Franca bëri të ditur në rregulloren e re të arsimit ndalimin e veshjes së xhihabit e cila është veshja me shami dhe fustan të gjatë nga vajzat myslimane në ambientet e shkollave, shteti ka thelluar më tej skandalin. Këtë të martë iu është ndaluar hyrja disa nxënësve vajzave në ambientet e shkollave pasi ishin të veshura me xhihab.

Ministri francez i arsimit ka thënë se rreth 300 nxënës arritën në shkollë të hënën të veshur me hixhab, e cila është veshja me shami dhe fustan të gjatë që përdorin muslimanët e cila u ndalua në shkolla javën e kaluar.

Sipas shifrave zyrtare, 298 vajza, kryesisht të moshës 15 vjeç e lart, u paraqitën në shkollë me veshjen e ndaluar.

Sipas udhëzimeve të përcaktuara nga ministria, në çdo rast pasoi një periudhë dialogu me stafin e shkollës. Shumica e vajzave më pas pranuan të visheshin ndryshe dhe ishin në gjendje të fillonin klasat.

Megjithatë, 67 vajza refuzuan të binden dhe u dërguan në shtëpi. Tani do të vijojë një periudhë e mëtejshme dialogu me familjet e tyre. Nëse kjo dështon, ata do të përjashtohen.

E vendosur kundër 12 milionë djemve dhe vajzave të shkollës që filluan të hënën, qeveria beson se shifrat tregojnë se ndalimi i saj është pranuar gjerësisht. Megjithatë, një sfidë ligjore nga një grup që përfaqëson disa muslimanë e cila do të paraqitet në gjykatë.

Ministri i arsimit para disa ditësh bëri me dije se prej 4 shtatorit ditën kur nisën viti i ri shkollor, nxënësve në Francë do t’u ndalohet të veshin abaya apo e njohur si hixhab, një mantel me gjatësi të plotë të veshur nga disa gra muslimane, në shkollat shtetërore.

Franca ka një ndalim të rreptë për veshjet fetare në shkollat shtetërore dhe ndërtesat qeveritare, me argumentin se ato shkelin ligjet laike. Mbajtja e shamisë është e ndaluar që nga viti 2004 në shkollat shtetërore.

Lëvizja vjen pas muajsh debati mbi veshjen e abajave në shkollat franceze. Veshja po vishet gjithnjë e më shumë në shkolla, duke çuar në një ndarje politike mbi to, me partitë e krahut të djathtë që kërkojnë një ndalim, ndërsa ato në të majtë kanë shprehur shqetësime për të drejtat e grave dhe vajzave muslimane.

Në vitin 2010, Franca ndaloi veshjen e mbulesës së plotë të fytyrës në publik, duke provokuar zemërim në komunitetin mysliman prej pesë milionë banorësh të Francës.

Franca ka zbatuar një ndalim të rreptë të shenjave fetare në shkolla që nga shekulli i 19-të, duke përfshirë simbole të krishtera si kryqe të mëdhenj, në një përpjekje për të frenuar çdo ndikim katolik në arsimin publik.

Duke reflektuar ndryshimin e popullsisë së saj, ajo ka përditësuar ligjin gjatë viteve për të përfshirë shaminë myslimane dhe kippa hebreje, por abajat nuk janë ndaluar plotësisht deri më tani

Previous articleNgjarja e rëndë: Gjendet i pajetë një person në rrugën e një fshati në Bulqizë
Next articleKancelari gjerman: 15 milionë makina elektrike në rrugët e vendit deri në vitin 2030