Home Opinion Nje zgavër qe vjedh taksa

Nje zgavër qe vjedh taksa

Nga Klodian Tomorri

Tatim fitimi 5 per qind per sektorin e IT-se eshte shnderruar ne nje zgaver te madhe shmangiesh te taksave. Ai eshte nje privilegj, qe eshte dhene pa asnje kushtezim ne krijim vende pune apo benefite te tjera per ekonomine. Pra i gjithe favori eshte thjesht dhe vetem nje mekanizem per te shmangur taksat dhe klasifikohet plotesisht tek ato qe quhen si praktikat e demshme.
Thuajse te gjitha kompanite e IT-se qe marrin tenderat e tejfryre te AKSHI-it, kane hapur dhe nga nje kompani satelit te fokusuar vetem ne programim, ku transferojne nje pjese te madhe te parave qe marrin nga tenderat si nenkontraktim per te shmangur tatim fitimin 15 per qind dhe per te paguar vetem 5 per qind.
Situata eshte bere aq absurde sa qe nje nga tendermarresit me te medhenj te AKSHI-t ka krijuar nje kompani satelit, te ciles i nenkontrakton 3 milione euro ne vit. Kompania ka vetem 2 punonjes. Pra nje punonjes prodhon 1.5 milione euro te ardhura ne vit, koke me koke ne rendiment me Cristiano Ronaldon. Por nuk eshte vetem ky. Thuajse te gjithe tendermarresit e AKSHI-t kane krijuar nga nje kompani satelite ku shmangin taksat masivisht.
Shikoni cfare skeme kane krijuar keta. Nga njera ane vjedhin me tenderat e tejfryre te AKSHI-t nga ana tjeter nuk paguajne as taksa. Vjedhje e dyfishte, vetem se pjesa e dyte, kjo e shmangies se taksave behet me ligj. Te babezitur, nuk lene as qindarkat.
Previous articlePlagosja e dy të rinjve, rriten tensionet, serbët bllokojnë rrugën Prevallë-Shtërpcë
Next articleVIDEO/ Këngë Krishtlindjesh në kohë lufte, ukrainasit festojnë në strehën e bombave në Lviv