Home Histori Një letër e Mit’hat Frashërit për Konferencën e Parisit

Një letër e Mit’hat Frashërit për Konferencën e Parisit

Arkivi Shtetëror sjell në kujtesë një letër të Mit’hat Frashërit dërguar Konferencës së Paqes në Paris, me të cilën ankohej mbi gjendjen e shqiptarëve në Greqi e Serbi.

Sipas tij, në do këto shtete nuk respektohen të drejtat e popullsisë shqiptare, si ato politike e si ato identitare.

“Si sot, më 3 mars 1921, Mit’hat Frashëri dërgoi një letër në punimet e Konferencës së Paqes në Paris.

Në cilësinë e presidentit të delegacionit shqiptar, Frashëri shprehte gatishmërinë e qeverisë për të përmbushur detyrimet që rridhnin prej pranimit në Lidhjen e Kombeve. Nga ana tjetër, përcillte keqardhjen për situatën kritike të shqiptarëve në territoret e Greqisë dhe të Serbisë, ku nuk respektoheshin të drejtat e këtij minoriteti. “Në përputhje me popullsinë në territorin e aneksuar, shqiptarët duhet të kenë 4 përfaqësues në parlamentin grek. Megjithatë, këta deputetë nuk janë caktuar ende, gjë që bie në kundërshtim me ligjet kushtetuese. Minoriteti i shqiptarëve në Greqi është gjithashtu i privuar nga çfarëdo përfaqësimi.”- shpjegonte Frashëri.

Më tej në letër, patrioti i zellshëm informonte Lidhjen e Kombeve se shqiptarët në Serbi ishin subjekt keqtrajtimesh, që shpesh përshkallëzonin deri në fatalitete. ‘Padrejtësi të ngjashme ushtrohen edhe nga qeveria serbe, e cila i mohon minoritetit shqiptar privilegjin e njohur të mësimit të gjuhës së tyre amtare, pavarësisht parashikimeve të Traktatit të Saint Germain-it, përmes të cilit mori përgjegjësinë për të respektuar të drejtat e minoriteteve’ përmbyllte letrën Frashëri”, shkruan kështu përmbledhtazi Arkivi. /tesheshi.com/

Previous articleRevoltohet Fatos Lubonja: Merrini për bythe ata gjyqtarët dhe çojini aty ku e kanë vendin. T’i përzëmë këta amerikanët me emra kinezë
Next articleGjykata mori vendimin për vulën e PD-së, reagon Jozefina Topalli: Opozitën e emëron qeveria