Home IN MEMORIAM Nebili në kujtim të gjyshit dhe hallës së tij riçeli, bëri të...

Nebili në kujtim të gjyshit dhe hallës së tij riçeli, bëri të jetojë dhe të flasë gazetën “Minerva” e ndaluar qysh në vitin 1944

Nga Vilhelme Vrana Haxhiraj

Me dhembje dhe hidhërim të thellë lajmëroj, se sot pak pas mesanate si rezultat i infartit  të miokardit, Kryetar i Shoqatës të të Persekutuarëve dhe të Burgosurve Politikë, gazetari Nebil Çika u nda nga jeta. Humbja e jetës së tij ka lënë në trishtim të thellë familjen, gruan, fëmijët, motrën, vëllanë dhe gjithë të dashurit e tij, miq dhe shokë.

Nebil Çika bir i Borshit, lindi më, 19 shkurt, 1965. Ai ishte nip i Nebil Çikës ( së parë), gazetarit të famshëm,  themeluesit dhe drejtuesit të revistës “Minerva” në vitin, 1922. Nuk thonë kot, “Dardha bije nën dardhë”.

Nebil Çika (i riu), edhe pse  të gjyshin Nebilin e parë e vrau në mënyrë monstruoze Enver Hoxha në vitin 1944, jo vetëm mori emrin e atij gjyshi të mençur, të nderuar, intelektuali të mirfilltë, por edhe eci në gjurmët e tij. Rrugën që kishte nisur Nebil Çika i parë, të cilit ia prenë ëndrrat në mes për të mos thënë dhe shkruar të vërtetën  historike si elitar që e kishte nxjerrë koha e mbrapsht, rrugën e tij  e vazhdoi nipi i tij , Nebil Çika  (i riu). Nebili në kujtim të gjyshit dhe hallës së tij, Ikbale Çika, e para gazetare shqiptare dhe grua e emancipuar, riçeli, bëri të jetojë dhe të flasë gazetën “Minerva” e ndaluar qysh në vitin 1944.

Nebili, bir dhe nip i dy familjeve fisnike Çika nga Borshi dhe Merkaj (Durmishi) nga Mavrova, nuk kishte si të formohej ndryshe. Ai me trashëgimi, apo me rrënjë lindi e u rrit, u edukua si nacionalist dhe vdiq si i tillë. Nuk ka si merr një karakter tjetër një fëmijë, të cilit ia kishin vrarë të dy gjyshërit si nga nëna dhe nga babai. Ai nuk i njohu fizikisht, por dëgjoi bëmat e tyre atdhetare në dobi të kombit. Madje ai e ka quajtur veten të privilegjuar që kishte një trasshëgimi të tillë.

Nebil Çika e donte Atdheun e tij pa kushte. E donte të pacugnuar, të patjetërsuar gjeokrafikisht e historikisht dhe të bashkuar nga pikëopmja kombëtare dhe etnike.     Si demokrat i orëve të para, ai mori përsipër barrën e rëndë të një gazetari nacionalist për të thënë dhe mbrojtur të vërtetën e nëpërkëmbur të të gjithë shqiptarëve.  Të luftosh me penë për integrimin e vendit tënd është trimëri, është moral dhe shqiptarì.

Për të nxjerrë në dritë të vërtetën e një periudhe të errët burgjesh, kënetash dhe  bodrumesh, Nebil Çika (i riu) botoi librin “Zëra të mbijetesës” duke u kujtuar lexuesve se publicistët e njohur nuk i kanë munguar kurrë,lexuesit shqiptar. Libri, botim i Institutit për Studimin e Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit në Shqipëri, është përmbledhje e dhjetëra intervistave që autori ka zhvilluar gjatë emisionit të tij të njohur “Rrno për me tregue” në Shijak TV , një pjesë e tyre janë botuar në mënyrë periodike edhe nga gazeta “Metropol”.”

Të vrasësh frikën, është sa trimëri dhe po aq vetmohim.  I tillë ishte Nebil Çika. Ai me profesion ishte gazetar, por asnjëherë nuk harronte se nuk duhej të anashkalonte çastet kritike të vendit apo individëve.  Një rast i tillë ishte ardhja e Prof.dr Sali Berishës në Vlorë pas vitit të zi, 1997. Nebili ndodhej në Urën e Mifolit dhe ndihmoi që ish presidenti të hynte në Vlorë. Gjatë këtyre tri dekadave pas viteve ’90, ai u ndesh mendërisht dhe moralisht, me ithtarët e ideve marksiste leniniste, përmes forcës së fjalës dhe mendimit të lirë, përmes arsyes deh logjikës. Ai kurrë nuk u pajtua me diktaturën, me luftën e klasave që në vendin tonë ishte më e egra në rruzullin tokësor. Ai punoi dhe luftoi për një demokraci të pastër, për ndërtimin e shtetit të së drejtës ligjore dhe pa iu trembur syri është kacafytur me kundërshtarët politikë. Ishte i zoti i fjalës, me një gojtari prej oratori, Nebili e bënte bashkëbiseduesin, jo vetëm të heshtte por dhe ta dëgjonte.

Pse?-mund të pyesë cilido.

Sepse ai e dinte dhe e kishte të qartë se e drejta ishte me të. Po cili ka qenë ai që shprehu të vërtetën, apo luftoi për drejtësi dhe fitoi?! Kjo gjë e mundonte Nebilin, pasi kishte frikën e rikthimit të atij sistemi të urryer që i ndau shqiptarët në armiq të betuar të njëri-tjetrit. Njerëz të tillë vital, ndahen nga jeta me marazin për  mos realizimin e ëndrrave dhe dëshirave. Një ankth i tillë i politikave të mbrapshta në Shqipërinë e tranzicionit të pafund,  i mori jetën njeriut të mirë, Nebil Çika!

Lamtumir, Nebil! I lehtë qoftë dheu i vendit që ti e deshe aq shumë!

Previous articleFati i Ervis Martinajt, Artan Hoxha: E tradhtuan, e rrëmbyen dhe e eliminuan, një skuadër komando…
Next articlePolicia e Shtetit me “dorë të fortë”, del me bilancin e 24 orëve të fundit