Home Kuriozitete NASA shënon korrikun 2023 si muajin më të nxehtë të regjistruar ndonjëherë...

NASA shënon korrikun 2023 si muajin më të nxehtë të regjistruar ndonjëherë që nga viti 1880

Sipas shkencëtarëve në Institutin Goddard të NASA-s për Studime Hapësinore (GISS) në Nju Jork, korriku i vitit 2023 ishte më i nxehtë se çdo muaj tjetër në rekordin global të temperaturës.

Këshilltar Kombëtar për Klimën në Shtëpinë e Bardhë, Ali Zaidi, tha se presidenti Biden e ka trajtuar krizën klimatike si kërcënimin ekzistencial të kohës sonë.

“Në sfondin e temperaturave të larta rekord, zjarreve dhe përmbytjeve, analiza e NASA-s vë në kontekst urgjencën e udhëheqjes së pashembullt të klimës së Presidentit Biden. Nga sigurimi i Aktit të Reduktimit të Inflacionit, investimi më i madh i klimës në histori, tek thirrja e Aktit të Prodhimit të Mbrojtjes për të shtuar prodhimin e energjisë së pastër vendase, te forcimi i qëndrueshmërisë klimatike në komunitetet në mbarë vendin, presidenti Biden po ofron axhendën më ambicioze të klimës në histori”, shkruan NASA.

Sipas NASA-s, në përgjithësi, korriku i vitit 2023 ishte 0,43 gradë Fahrenheit (F) (0,24 gradë Celsius (C)) më i ngrohtë se çdo korrik tjetër në rekordin e NASA-s dhe ishte 2,1 F (1,18 C) më i ngrohtë se mesatarja e korrikut midis 1951 dhe 1980.

Fokusi kryesor i analizës GISS janë ndryshimet afatgjata të temperaturës gjatë shumë dekadave dhe shekujve, dhe një periudhë bazë fikse jep anomali që janë të qëndrueshme me kalimin e kohës. “Normalet” e temperaturës përcaktohen nga disa dekada ose më shumë – zakonisht 30 vjet.

“Të dhënat e NASA-s konfirmojnë atë që miliarda anembanë botës e kanë ndierë: temperaturat në korrik të vitit 2023 e bënë atë muajin më të nxehtë të regjistruar. Në çdo cep të vendit, amerikanët tani po përjetojnë drejtpërdrejt efektet e krizës klimatike, duke nënvizuar urgjencën e agjendës historike të klimës së presidentit Biden”, tha administratori i NASA-s Bill Nelson.

“Shkenca është e qartë. Ne duhet të veprojmë tani për të mbrojtur komunitetet dhe planetin tonë; është i vetmi planet që kemi.”

Previous articleKryetaret Sako, burgu i Dakos dhe “Dasma e Sakos”
Next articlePërleshje e dhunshme mes disa të rinjve në qendër të Budvas, pas sherrit makina shtyp njërin prej tyre