Home Bota Ministri italian për Bashkimin Evropian: Duhet të reflektojmë përpara se të na...

Ministri italian për Bashkimin Evropian: Duhet të reflektojmë përpara se të na bashkohen vende të tjera

Ministri italian i Çështjeve të BE-së Raffaele Fitto ka deklaruar se përpara se të vazhdohet me zgjerimin e BE-së, ka nevojë për të reflektuar mbi prioritetet e vendeve anëtare dhe kapacitetin financiar të bllokut. Fitto bëri thirrje për kohë për të reflektuar gjatë të ashtuquajturit “Takimi i Riminit”, një ngjarje e organizuar nga grupi me ndikim laik Katolik Communion and Liberation.

“Një model i ri i Bashkimit Evropian është i nevojshëm përpara se vendet e reja të bashkohen në bllokun e BE-së. Ai duhet të trajtojë çështje të mëdha si mbrojtja, politika e jashtme, flukset e migracionit dhe politika industriale. Dallimet midis vendeve të BE-së do të eliminohen duke identifikuar prioritetet që duhen trajtuar në sinergji dhe duke përcaktuar detyrat kryesore. Këto janë çështje që duhen vënë përpara zgjedhjeve që duhen vënë, sepse në të kundërt rrezikojmë të hapim një reflektim më të përgjithshëm pa pasur kapacitete, mjete dhe struktura për ta realizuar”, theksoi Fitto.

Aktualisht janë tetë vende që aplikojnë zyrtarisht për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian dhe në proces të përshpejtimit të legjislacionit të tyre kombëtar me kërkesat e anëtarësimit në BE: Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Moldavia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Serbia, Turqia, Ukraina. Kosova aplikoi për anëtarësim në dhjetor 2022, dhe Gjeorgjia aplikoi menjëherë pasi Rusia pushtoi Ukrainën.

Pak para fjalimit të Fittos, presidentja e Parlamentit Evropian, Roberta Metsola, e cila foli në të njëjtin takim, bëri thirrje që negociatat për hyrjen e Ukrainës në BE të fillojnë sa më shpejt të jetë e mundur.

“Ne i dhamë Ukrainës statusin e ‘kandidatit’ për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian verën e kaluar dhe shpresoj se negociatat mund të fillojnë sa më shpejt të jetë e mundur”, tha Metsola.

Previous articleTentoi të vriste me armë zjarri një 41-vjeçar dhe kanosi djalin e tij, arrestohet 23-vjeçari në Korçë
Next article‘Meta’ prezanton robotin “polyglot”: Flet, njeh dhe përkthen pothuajse 100 gjuhë të botës