Home Bota Krishtlindje pa drita, Vjena merr vendimin drastik për shkak të rritjes së...

Krishtlindje pa drita, Vjena merr vendimin drastik për shkak të rritjes së çmimit të energjisë

Vjena, një qytet i njohur për tregjet e Krishtlindjeve dhe koncertin e Vitit të Ri, po shkurton ndriçimin publik përballë çmimeve të larta të energjisë.

“Nuk do të ketë ndriçime të Krishtlindjeve këtë vit në Unazë”, tha për AFP zëdhënësja e bashkisë së qytetit Roberta Kraft.

“Dhe dritat në tregun e Krishtlindjeve, në sheshin përballë bashkisë do të ndizen vetëm natën dhe jo në muzg, si në vitet e mëparshme, “që do të thotë rreth një orë më vonë, mesatarisht, çdo ditë” tha ajo.

Autoritetet e qytetit thanë se nuk kishin llogaritur saktësisht se sa do të kursenin, por masa vjen pasi çmimet e energjisë janë rritur në qiell pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia dhe reagimit të saj ndaj sanksioneve perëndimore.

Të premten e kaluar, Agjencia Austriake e Energjisë njoftoi se indeksi i çmimit të energjisë elektrike për shtatorin u rrit me më shumë se 256 për qind nga viti në vit.

Austria, me popullsinë e saj prej nëntë milion banorë, është shumë e varur nga turizmi dhe festimet e saj të fundvitit janë një motor kryesor i ekonomisë.

Përpara se pandemia Covid-19 të mbyllte shumë udhëtime ndërkombëtare, më shumë se katër milionë njerëz vizituan tregjet e famshme të Krishtlindjeve të Vjenës në 2019.

Në vitin 2021, rreth 30 nga rrugët tregtare të Vjenës u ndriçuan për shtatë orë në ditë, nga 12 nëntori deri në fillim të janarit.