Home Ekonomia INSTAT: Eksportet drejt Kosovës rritje të lehtë, bien importet

INSTAT: Eksportet drejt Kosovës rritje të lehtë, bien importet

Eksportet drejt Kosovës shënuan një rritje të lehtë gjatë 3 muajve të parë të këtij viti, ndërsa importet ranë me 800 milionë lekë.

Sipas raportit të publikuar nga Instituti i Statistikave (INSTAT) mbi tregtinë e jashtme, eksportet drejt Kosovës gjatë periudhës janar-mars ishin gati 10.2 miliardë lekë, nga 9.9 miliardë lekë që ishin në 3-mujorin e 2022-shit.

Ndërkohë, importet për 3-mujorin llogaritën 2.6 miliardë lekë nga 3.4 miliardë lekë që ishin në 3-mujorin e 2022-shit.

Eksportet kryesore të Shqipërisë drejt Kosovës përfaqësohen nga eksporti i materialeve të ndërtimit dhe metaleve, mineraleve dhe lëndëve djegëse, ushqimeve si dhe produkteve kimike dhe plastike.

Të rëndësishme në strukturën e eksporteve shfaqen prodhimet vendase të drurit/ mobilierisë si ndenjëset (karrige e kolltukë) apo mobilie të tjera.

Gjithashtu, edhe prodhimet bujqësore kanë peshë, ndër të cilat eksportin kryesor e zënë domatet, agrumet, pjepri dhe kastravecat.

Gjatë kësaj periudhe, referuar të dhënave, Shqipëria ka eksportuar drejt Kosovës 4.5 miliardë lekë materiale ndërtimi dhe metale dhe rreth 2.3 miliardë lekë minerale, lëndë djegëse, energji elektrike.

Tashmë prej datës 1 tetor të vitit 2022 në doganën e Durrësit po kryhet zhdoganimi i të gjitha mallrave me destinacion Kosovën.

Janë 1040 biznese nga Kosova që përfitojnë aktualisht nga hapja e kësaj dege, jo vetëm kohë, por edhe kosto të reduktuar zhdoganimi.

Ndërkohë grupet e punës nga të dy vendet po punojnë për kryerjen e një analize për bashkimin doganor, në mënyrë që të hiqen të gjitha barrierat e burokracitë mes dy vendeve dhe që bashkëpunimi tregtar të mos ketë asnjë pengesë.

/gj.m/

Previous articleRregullat e reja të Kodit Rrugor nisin zbatimin, përgjysmohen gjobat e makinave nëse…
Next articleA do mund të votojnë më 14 maj personat që u ka skaduar karta e identitetit? Zbulohet vendimi i qeverisë