Home Letersi Harta të vagullta

Harta të vagullta

Hartë e ciflosur – (poe-prozë), 6 – 13 shkurt 2023, ora…

1.

Historia nxiton t’shplaj duart lënduar keqas ciflash në Hartë

Mundimi rrëzon kurorën e huaj shkëlqim pistë, thundracak.

 

Historia ndez llambushkat, shpejt fiket plandos’ në çdo arrest, Mushkëritë tona karbon llumëra prej acari paparë mes nesh. Historia lag dhe prej vese fikth drithmohet në urgjencë…

2.

Historia hundëtërpjetë, toke brashnjat, plot gulçe, s’i shplodhi njiherë as sot mejhanet e kok’çarjet thellë në kafkë tharë përzhitur për duaj … Historia mundimshëm borigat pak

i shplan, nj’çik tatimet dhe taksat nga harta në Bankë

në bankën e Gjakut më të vjedhur, më t’shuar…

3.

Historia, fiket n’arrest, me llumëra të rinj, paparë mes nesh.

Ajo çdohera shplan duart lënduar keqas nga ciflat në Hartë-

Mbrapsht gaforja e së Keqes – kurora e huaj shkëlqimi më i lashtë dhe më ri, i mekur dhe verbonjës, thundracak…

*

Cajnik i vakët

 

Ç’presim ne nga porta puq e mbyllur :

Përqeshje egras, duartrokitje ftohta ?

Mëngjesi tundi degët e reve hidhur

Mesdita do ua mbledh sot kokrrat.

 

Po mbrëmja : A do të vij… kur do të vijë

t’i thërrmojë bërthamat tona t’hidhura

prajshëm në këmbana, kriza dhe krajë,

Ç’presim? Jetën me hunj dhe me dry

t’zi, që e shuan etjen me çajnik Agai…

                 Pjalm vese

               Afresket trandafilojnë pjalm vese…            

               Shpejt puthen … rreze – rreze                        

               në rrebesh të buzëve…                 

   

               Trandafilojnë vese,                             

               tranden afërith

               Afresket.

                                              

                                                     *

                           Bija bimë (poe-prozë)

  

   Tek Deti … Vala – retina e tij, tek Pema retinë e parë-gjethja,  

   Guri retina fsheh’ në rropulli, me retinë edhe vet përleshja.

   Parafytyrim i ri çelnon gjithandej retinën : Tek vrap i zbath’

   nga çdo hile, nga çdo stoli, tek bima e njomësht-bija bimë.                 

  

   Tek Atdheu ynë antiko-anatomik e paqtë retina,plot shigjeta,

   (Pabesia, prej miturie, rritet me retina t’plasura, t’verbërta.) 

  

   Plot retina relievet, herë paqë dhe frikë midis tyre, secila Botë –

   Ne, më shpesh, ia shuajmë retinën Natyrës dhe bëjmë sikur

   lotojmë për Valën e gjethin në çdo kërcell e çdo kapërcyell

   ia nxjerrim sytë Asaj dhe i gajasemi paturpshëm në mort.

  

  *

  Beftë begat’

 

  Ç’ka me ba, shumëçka me ba,                   

  me deg’zue dashni gjithëkah.                             

  Ti per’ndim mos me drithnu,                       

  mos me mardh, aj cikmë u…                            

  Picira sa perëndoi në sisë                           

  tej – tëhu vyshk mënish,                              

  Me begat’ beftë bela                                  

  deg’zojmë dashnie

  me ba shum’çka…?

  

  *

  Thatësirë … e njomë (poe-prozë) 

  

   Me titull : Argat vaditës,me librezë shëndeti e taksa –

   Në dorë pa mbajtur qiri e as dritëz plot sy elektriku

   errësire mbrri, me këmbë plot rendje e plot  unaza.

   Thatësira gërmuqet kadalë dhe tek-tuk gërmimthi

   jo rrudhje e thekshme,vetanake Parafytyrimit tim, –

   Thatësira, plot gjemba iriqi, më rrëngjeth por disa

   kallinj t’rinj pej gishti afërith më belbëzojnë Bimë.

  

  Asnjë frushullimë tepër s’kërkoj nga vada ime…

  Për t’gjitha kacidhet argate mbrapsht rrokullis

  frikërat kallpe-bejte rrudhura,vetanake klluqe 

  me gjet’farën më jetëshkurtër e më jetëgjatë

  pa taksë zilish, farën e re shëndet të lëruesve…

*                                                       

Hovje

Ne, hovim prej vetes përpjetë ?                    

Kur zbresim … rraskapitemi               

hijeza e ngathët e tjetrit…?

*

Terr … i qartë

Drita ngroh veten, ngroh dhe të tjerët  

plot drithërima fryme e vërshim lirik,        

Prej saj qartë shkruaj për të gjithë             

edhe në të terrët … Asnjëherë

nuk shkruaj për të gjithë…

*

Vragë lundre

Era gjakngrirë drithërohej t’poshtë       

me frikë për ndonj’ gjakderdhje,         

Lundrat e reve mbanin vraga                  

në gjoks plasaritjet e qiejve…

*

Tevona tret

 

Ylberi e d’bora qeshen dashni të urtësh     

g’zueshëm rreken pëshpërima buzësh,

Ylberi e d’bora gjithësie të sinqertë   

tevona, turbullue kanë me u pa…

tevona… flijimesh me u tret…

                                                         

*

 Amëz frutikulture (poe-prozë)                                    

 

Veç Artit nuk duartrokas kënd, askënd.  Dita mavijos’ duart plot duartrokitje të mugëta për gradat e reja poshtë lart, Poetët i duartrokas jo  nga bindjet por nga  trillet,nga kalitja varg.

Të gjitha sportet i duartrokas, me një farë droje grushtin hakmarrës e t’dhunshëm në ring,  Cikloni, para atletëve, me vetëtima në këmbë vrapon zbath, Bilbilit, në qytet i bie sot zogu, Ai nuk ka frikë nga

polici dhe as nga gjyqtari më kallamoq – kobure e thikë.

Duartrokas gjithçka njerëzore me tipare Natyre, thellë më skuqin rrembat dhe diç frikërat, Mali – Ujëvara mirëkuptohen me fjalët

amëz frutikulture edhe me bishat si t’lëna sidokur pasdore,

Afërith, kurrë me gjak dhe kurrma me jetë bishash …

*

Tritanit

 

Shpirtërore dhimbjet, drithërimat përlotin –

Lutja e të gjithëve sot buron përkrah teje

thellë teje ndez Heshtjen … Ti, më afër

nesh, n’agminë fëshfëritëse t’At Zotit.              

 

Gjithçka na i le Mirësi shpejt, përherë çelët

plot drithërima fryme sot dhe përgjithnjë –                      

 

Tan, i zëshëm i gjithi,… pa bërë zë….

*

Skicë në Bolzano…

Oh, sa vajzërore ju, të hajthme prej çdo ujëvare        

jo flutura perëndimi por flutura t’perëndishme

plot përsiatje, plot pengje përskuqje të lehta,

Prej jush bukuria më e re shpejt zbardhëllon

e ngjallet, afërith me parajsat, pandehmat.                      

 

…Oh, sa vajzërore ju…fluturake të mençura…

*

Risk … kuturu

 

E papasmja-dheu më i lashtë epiko antik. Dheu anatomik prej harte tek mospasja, Historia vyshket, dredhon baluke e bisht, Gracka thërrmon pak buzët e bëhet më dinake duke fshehur sy dhe gisht,

Atdheu, kuturum, ia mbath me të katra.

 

Po tjetër ? Nga do  të shëtisim ? Përmes plehrave jo më me këmbë po me gunga, Antike është kripa, kushedi Atdheu mund të më çmënd me një farsë, në eterin e tij anatomik vrap duke marrë me vete kufijtë,

nën vete duke shkelur kukamshefti gjer në risk kukullat.

 

Historia mënon shpejt baluke dhe bisht, preh vragat buzë, qajton tek mospasja… Atdheu ynë liriko – antik me gungaçë anatomikë, kuturu, filozofë pabesish ia mbath parambrapsht…me të katra…

            

 

Previous articleZhvillohet mbledhja e Këshillit Bashkiak, ja vendimet e miratuara
Next articleLidhjet ruse të Monika Kryemadhit: Dosja që tregon pagesat nga kompanitë e njerëzve të Vladimir Putinit