Home Kulture Gjuetarët britanik gjejnë monedha shumë të rralla mesjetare, por sipas ligjit thesaret...

Gjuetarët britanik gjejnë monedha shumë të rralla mesjetare, por sipas ligjit thesaret i përkasin familjes mbretërore!

Gjuetarët e thesarit pranë qytetit Humbleden në Buckinghamshire kanë gjetur një thesar të lashtë. Zbulimi doli të ishte tepër i rrallë dhe i vlefshëm. Por duke qenë se Britania ka një ligj që të gjitha thesaret i përkasin familjes mbretërore, fatlumët nuk u pasuruan asnjë kile më shumë, por mund të shpërblehen për punën e tyre.

Në fillim, gjuetarët e thesarit gjetën një duzinë copa argjendi. Ekipi vendosi të mos e ndalonte gërmimin. Një këmbëngulje e tillë u shpërblye. Si rezultat, ata zbuluan më shumë se 500 monedha ari dhe argjendi. Ekspertët e muzeut i kanë studiuar tashmë dhe thonë se i përkasin shekullit të 15-të.

Ishte atëherë që murtaja bubonike shpërtheu në Europë. “Vdekja e zezë” kjo është ajo që europianët e quanin sëmundje në ato ditë. Murtaja mori jetën e një numri të madh njerëzish. Sipas vlerësimeve të ndryshme të ekspertëve, nga 1/3 deri në 1/2 e popullsisë së Anglisë mesjetare vdiq prej saj.

Monedhat e gjetura ishin në qarkullim gjatë sundimit të mbretit Eduard III (shek. XIV). Ekspertët thonë se shumica e monedhave vlejnë midis 25 dhe 60 dollarë secila. Më të rrallat mund të kushtojnë deri në 650 dollarë. Por kjo është nëse llogaritni vlerën e tyre me vlerën e metaleve të çmuara për 1 gram.

Duke marrë parasysh faktin se janë gjetur monedha të rralla të vjetra 600 vjeçare, çmimi i njërës prej tyre mund të arrijë lehtësisht 13 mijë dollarë. Tani thesari ruhet në një muze lokal. Vlerësuesit ekspertë presin ende për të përcaktuar vlerën e saktë të gjetjes.

Zyrtarët e muzeut thonë se monedhat mund të vlejnë gjithsej 150,000 paund. Pas vlerësimit, ato do të dalin në ankand. Pronari i tokës dhe gjuetarët e thesarit do të marrin një përqindje të kostos. Të gjitha taksat, si dhe puna e vlerësuesve dhe ankandëve, do të zbriten nga paratë e pushtuara. Dhe ajo që mbetet do të ndahet mes atij që e gjeti thesarin./scan

Previous articleVendoste baste me celular në lokalin e tij, arrestohet 38-vjeçari në Tiranë
Next articleSociologu: Jemi vendi që po plaket më shpejt, do detyrohemi të ‘importojmë’ të rinj