Home Aktualitet Gjetjet e anketës, media greke: Shqiptarët na shikojnë si njerëz që i...

Gjetjet e anketës, media greke: Shqiptarët na shikojnë si njerëz që i diskriminojmë

Media greke, ‘Protothema.gr‘ ka ndarë me publikun gjetjet e raportit për marrëdhënien mes shqiptarëve dhe grekëve.

Ndonëse 66.5% e shqiptarëve besojnë se grekët janë njerëzit që i diskriminojnë më shumë, në të njëjtën kohë shumë nga fqinjët na konsiderojnë neve ata me të cilët kanë më shumë ngjashmëri.‘- nis artikullin media greke.

Pyetjes se me cilin komb mendojnë se ngjajnë më shumë, 45.4% e të anketuarve janë përgjigjur me grekët. Përgjigja e dytë më e popullarizuar me 34.9% ishin italianët, të cilët megjithatë për sa i përket diskriminimit, ndryshe nga grekët, përfaqësojnë vetëm 3.5%.

Gjetjet e anketës, media greke: Shqiptarët na shikojnë si

Lista e popujve me të cilët shqiptarët besojnë se kanë më shumë ngjashmëri vazhdon me gjermanët me 9.6%, austriakët me 2.9%, spanjollët me 2.2%, anglezët me 1.8%, zviceranët me 0.9%, belgët me 0.8% dhe holandezët dhe skandinavët me 0.2. %.

Për sa i përket perspektivës evropiane të Shqipërisë , ka një rritje të ndjeshme të optimizmit të tyre se janë në rrugën e duhur për t’u bërë anëtarë të BE-së brenda pesë viteve të ardhshme. Në veçanti, ndërsa në vitin 2021 vetëm 16.4% e shqiptarëve e besonin këtë, në vitin 2022 përqindja përkatëse u hodh në 35.9%.

Është rritur edhe përqindja e shqiptarëve që besojnë se vendi i tyre do të anëtarësohet në BE brenda 10 viteve të ardhshme (nga 29,3% në 2021 në 32,2%) dhe është ulur përqindja e atyre që besojnë se do të duhet më shumë kohë për t’u anëtarësuar. 15 vjet (nga 14.1% në 2021 në 9.5% në 2022).

Sipas rezultateve të sondazhit, shqiptarët janë pro-evropianë, me 95.9% që mbështesin anëtarësimin e vendit në BE, ndërsa vetëm 0.5% e refuzojnë atë.

Për 95.7% të shqiptarëve anëtarësimi në BE është shumë i rëndësishëm, ndërsa për vetëm 0.4% jo i rëndësishëm.

Previous article“Investitorë anonimë”, Holanda rimerr kryesimin e investimeve të huaja sipas shteteve
Next articleShi apo borë në ndërrimin e viteve? Meteorologu tregon çfarë na pret