Home Ekonomia Financial Times: Krerët e bankave qendrore, optimistë për impaktin e vaksinave anti-Covid...

Financial Times: Krerët e bankave qendrore, optimistë për impaktin e vaksinave anti-Covid në ekonomi

Tre nga bankierët kryesorë në botë parashikuan që përparimi drejt një vaksine anti koronavirus, do të hiqte pasigurinë që rëndon mbi ekonominë globale, ndërsa bëjnë thirrje për më shumë mbështetje afatshkurtër publike për të kapërcyer hendekun drejt një rimëkëmbjeje të mundshme.

Jay Powell, kryetari i Rezervës Federale të SHBA-ve, tha se përparimi i vaksinës këtë javë ishte “sigurisht një lajm i mirë dhe i mirëpritur për periudhën afatmesme”. Por ai paralajmëroi se “mbeten sfida dhe pasiguri të rëndësishme” për kohën, prodhimin, shpërndarjen dhe efikasitetin e saj.

“Nga këndvështrimi ynë është shumë shpejt për të vlerësuar besimplotë implikimet e lajmeve rreth vaksinës në rrugën e ekonomisë”, tha Z. Powell në forumin vjetor të Bankës Qendrore Europiane mbi bankat qendrore, i cili po mbahet në internet për herë të parë këtë vit.

“Muajt ​​e ardhshëm mund të jenë sfidues,” shtoi ai.

Pikëpamja ekonomike globale mori një nxitje të madhe këtë javë kur Pfizer dhe BioNTech e Gjermanisë thanë se vaksina që ata po zhvillojnë ishte provuar 90 përqind e efektshme në teste dhe mund të aprovohej për prodhim këtë vit.

Christine Lagarde, presidente e BQE-së, tha: “Ne po shohim pak më pak pasiguri në disa fronte”, duke përmendur zgjedhjen e Joe Biden si president të SHBA-ve dhe “faktin që Brexit po përparon” si faktorë pozitivë së bashku me zhvillimin e vaksinës .

Sidoqoftë, presidentja e BQE-së tha se një nga frikat e saj më të mëdha ishte se plani i Danimarkës për të shkatërruar të gjithë qelbsit për të ndaluar përhapjen e një forme të mutuar të koronavirusit, tregoi se koronavirusi mund të transmetohej nga kafshët përsëri tek njerëzit dhe do të thoshte që një vaksinë “mund të mos funksionojë” .

Pandemia kishte krijuar një “lumë të madh pasigurie”, tha zonja Lagarde. Ajo u shpreh se ishte “shumë e rëndësishme” që politikat fiskale dhe monetare që “kanë qenë jashtëzakonisht të dobishme” duhet të “kalojnë në anën tjetër të lumit dhe të vazhdojnë të mbështesin ekonominë në mënyrë që të ketë sa më pak dëm të qëndrueshëm të jetë e mundur”.

Guvernatori i Bankës së Anglisë Andreë Bailey i bëri jehonë optimizmit të saj të kujdesshëm në lidhje me vaksinën. “Është një lajm i mirë padyshim, është inkurajues dhe ne kemi nevojë për lajmë inkurajuese, por është e vërtetë edhe që nuk e kemi ende për sa i përket zbatimit të saj”. Ai shtoi se zhvillimi i një vaksine ishte në përputhje me pritjet e BQE për një skenar të përmirësuar shëndetësor vitin e ardhshëm.

Në një ngjarje të mëparshme të FT Global Boardroom Z. Bailey tha se përparimi i vaksinës forcoi pikëpamjen e bankës qendrore se ristrukturimi afatgjatë i nevojshëm pas pandemisë do të jetë më modest sesa në vitet 1980 ose 1990. BQE pret që prodhimi në Mbretërinë e Bashkuar të rimëkëmbet dhe të rifitojë nivelet para-pandemike vetëm në gjysmën e parë të vitit 2022.

Z. Powell theksoi gjithashtu se ekonomia ka të ngjarë të transformohet rrënjësisht nga pandemia për t’u mbështetur më shumë në teknologji dhe automatizim, që do të godiste në mënyrë disproporcionale punëtorët me pagë më të ulët në sektorin e shërbimeve.

“Ne jemi duke u rimëkëmbur, por për një ekonomi tjetër,” tha Z. Powell. “Do të ketë një numër të konsiderueshëm të punëtorëve që do të kenë nevojë për mbështetje ndërsa gjejnë rrugën e tyre në ekonominë post-pandemike, sepse do të jetë thelbësisht e ndryshme.”

Tregu i punës në SHBA vazhdon të përmirësohet pavarësisht rritjes së shkallës së infeksionit Covid-19. Kërkesat për herë të parë për përfitimet e papunësisë në SH.B.A. ranë në 709,000 javën e kaluar, tha të enjten departamenti i punës. Ekonomistët kishin pritur 735,000 kërkesa në javën që përfundoi më 7 nëntor, sipas një studimi të Thomson Reuters.

Tre bankierët qendrorë shprehën kënaqësinë se si reformat e krizës post-financiare e kishin bërë sektorin bankar më të qëndrueshëm. “Ne dëshironim një sistem bankar që të mbështeste ekonomitë tona, jo ekonomi që mbështesnin sistemin bankar dhe unë mendoj se e kemi parë atë,” tha z. Bailey.

Zonja Lagarde tha se bankat kishin “operuar si lehtësuese në krahasim me burimin e problemeve” gjatë krizës së vitit 2008, por ajo paralajmëroi se ka ende të ngjarë të ketë një rritje të kredive me probleme pasi qeveritë fillojnë të heqin mbështetjen e tyre për kompanitë dhe u bëri thirrje huadhënësve që shpejt të merren me problemet në portofolet e tyre të kredisë.(Financial Times, gazeta “Si”)

SOURCEbulevard news
Previous article1 milion e 961 mijë të prekur me COVID në kontinentin e Afrikës
Next articleProjektligji për Rimëkëmbje Ekonomike për herën e dhjetë në Kuvend, a do të votohet