Home Aktualitet EUROPOL: Grupet shqipfolëse ndër kryesoret në trafikun e kokainës në Europë, shqiptarët...

EUROPOL: Grupet shqipfolëse ndër kryesoret në trafikun e kokainës në Europë, shqiptarët me numrin më të madh të të arrestuarve

Duke filluar nga viti 2012, grupet shqipfolëse të trafikut të kokainës kanë zhvilluar ndikim shumë të madh në portet kryesore si në Amerikën e Jugut ashtu edhe në Evropë dhe gjithashtu ishin të angazhuar në shpërndarje në Gjermani, Suedi, Mbretërinë e Bashkuar dhe madje edhe Australi.

Ky është përfundimi që ka arritur EUROPOL në një raport prej 27 faqeshtë publikuar së fundmi. Sipas Europol, në periudhën 2018 – 2020 shqiptarët përbëjnë pjesën më të madhe të personave të arrestuar në Europë në aksione ku është kapur kokainë. Të dytët vijnë shtetas nga Brazili dhe më pas kolumbianët.

“Që nga viti 2010, Italia, Gjermania dhe Belgjika kanë identifikuar shqiptarët në mesin e dhjetë kombësive të para të individëve të sjellë në kontakt zyrtar me policinë për kokainë.  Vende si Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Britanisë së Madhe dhe Irlandës Veriore por në vitet më të fundit një rol të tillë është raportuar edhe nga Austria, Bullgaria, Greqia dhe Zvicra. Italia gjithashtu identifikoi grupet shqiptare si më aktive, që nga viti 2018, midis grupeve të huaja të përfshira në trafikimin dhe shpërndarjen e drogës, dhe vlerësoi se këto grupe bashkëpunojnë me organizatat vendase në këtë drejtim.

Në vitin 2018, Italia gjithashtu regjistroi një rritje të kokainëskap sasi në kufijtë tokësorë, veçanërisht në verilindje. Autoritetet italiane i atribuuan këto rritje trafikimit të ri dinamika që i atribuohet grupeve ballkanike, siç janë shqiptarët, Edhe në Gjermani, aktivitetet e kriminalitetit nga grupe shqipfolës duket se janë të fokusuara në trafikun e drogës, dhe konkretisht kokaina”, thuhet në raport.

Në raportin e EUROPOL thuhet se Belgjika dhe Holanda janë ‘portat’ e kokainës në Europë. Raporti citon burime të autoriteteve belge dhe holandeze të cilat vënë në dukje se grupet shqiptare kanë zgjeruar rolin e tyre në sigurimin e kokainës dhe lidhjen e kontakteve në Amerikën e Jugut.

Trafiku i kokainës në Europë është shtuar dhe po ashtu grupet kriminale që e drejtojnë atë dhe kjo si pasojë e fragmentimit të karteleve të drogës në Amerikën Latine.

Raporti thekson se grupet shqiptare të trafikut të kokainës kanë vendosur kontakte të drejtpërdrejta me shpërndarës në Amerikën Latine dhe tashmë kanë rrjetet e tyre të shpërndarjes me shumicë në Europë.

Disa nga të gjetjet kryesore të raportit në lidhje me shqiptarët: 

Që nga viti 2010, Italia, Gjermania dhe Belgjika e kanë identifikuar vazhdimisht shqiptarët në mesin e dhjetë kombësive të para të individëve të proceduar për veprat penale të trafikut të kokainës, por vitet e fundit një rol i tillë është raportuar edhe nga Austria, Bullgaria, Greqia dhe Zvicra.

Që nga viti 2018 Italia ka identifikuar grupet shqiptare si më aktivet ndër grupet e huaja në trafikun e drogave.

Autoritetet gjermane vlerësuan se 29 nga 31 grupet e dominuara nga shqiptarët të zbuluar në vitin 2019, merren me trafik droge. Ky është numri i dytë më i lartë pas gjermanëve. Shtetasit me kombësi shqiptare janë gjithashtu të dytët, pas gjermanëve, për veprat penale të lidhura me kokainën.

Greqia raportoi se, që nga viti 2017, trafikantët shqiptarë po zgjeroheshin gjithnjë e më shumë në tregtinë e paligjshme të kokainës dhe po punonin me trafikantë në Amerikën Latine për të importuar sasi të konsiderueshme në territorin grek, me qëllim shpërndarjen e saj më tej. Ndër grupet kriminale të përfshira në trafikun e drogën, shtetasit shqiptare janë të dytët pas grekëve në Greqi.

Previous articleDashamir Shehi: Po i bëjmë qejfin Edi Ramës, duke u marrë me Berishën
Next articleDurrës/ Vihen në prangat e Policisë 2 shtetas, për vepra të ndryshme penale