Home Bota Ekspertët: Everesti po zbulohet nga dëbora, shkak ndryshimet klimatike

Ekspertët: Everesti po zbulohet nga dëbora, shkak ndryshimet klimatike

Ekspertët paralajmërojnë se mali më i lartë në botë ‘Everest’ po zbulohet nga dëbora për shkak të ndryshimeve klimatike. Alpinisti britanik Kenton Cool i cili ka ngjitur 17-herë majën më të lartë në botë thotë se është bërë më shkëmbor për shkak të thatësirës. 49-vjeçari Cool, i cili u ngjit në majën 8,849 metra (29,032 këmbë) për herë të parë në 2004, tha se mali gjigant duket se po thahet.

“Nëse kthehesh në fillim të mesit të viteve 2000, dikur binte shumë borë. Një prirje e përgjithshme e malit është të jetë më shkëmbor dhe më pak borë … Por ai ndryshon nga viti në vit,” i tha ai Reuters në një intervistë në Katmandu pas kthimit nga ekspedita e tij për vendosjen e rekordeve, e cila u konfirmua nga zyrtarët nepale dhe të ecjes këtë javë.

Cool tha se nuk kishte parë kurrë më parë llojet e rrëshqitjeve të shkëmbinjve që pa në Lhotse, përgjatë rrugës për në majën e Everestit, shkruajnë mediat e huaja.

Kjo tregon se sa i thatë është mali tani… Unë mendoj se kjo është për shkak të mungesës së reshjeve, mungesës së reshjeve të borës. Mund të jetë ngrohja globale ose ndonjë ndryshim mjedisor i një lloji, “tha ai.

Shkencëtarët e klimës thonë se temperatura e tokës është rritur me një mesatare prej 0.74 gradë Celsius gjatë 100 viteve të fundit, por ngrohja në të gjithë Himalajet ka qenë më e madhe se mesatarja globale. Zyrtarët kanë thënë se temperatura mesatare në Nepal po rritej me 0,06 gradë Celsius çdo vit, pjesërisht për shkak të vendndodhjes së saj midis Kinës dhe Indisë, dy nga ndotësit më të rëndë në botë. Cool tha se ngjitja e tij e 17-të mund të mos ishte e fundit dhe ai do të kthehej në mal vitin e ardhshëm.

Previous articleDrama “Gjaku i Martirëve të Kombit” bazuar në ngjarje të vërteta te amfiteatri i liqenit të Tiranës
Next articleSistem bankar vigjilent dhe fleksibël!