Home Bota Ekonomia globale tkurret, OKB paralajmëron Bankën Qendrore: Mos i rrisni normat e...

Ekonomia globale tkurret, OKB paralajmëron Bankën Qendrore: Mos i rrisni normat e interesit

Rritet normat e interesit dhe masat shtrënguese që kombet më të pasura të botës po përdorin për të luftuar rrezikun e inflacionit të lartë, një recesion të dhimbshëm global që do të dëmtonte më shumë vendet në zhvillim, ka paralajmëruar OKB-ja. Sipas një raporti të publikuar në Konferencën e Tregtisë dhe Zhvillimit të Kombeve të Bashkuara ekonomia globale do të rritet me 2,5% këtë vit dhe pritet që rritja të ngadalësohet në 2,2% në vitin 2023.

Në raportin e saj vjetor të tregtisë dhe zhvillimit, Konferenca e OKB-së për Tregtinë dhe Zhvillimin (Unctad) tha se një përpjekje nga bankat kryesore qendrore për të rritur normat në përgjigje të rritjes së çmimeve përfaqësonte një “bixhoz të pamatur” që mund të rezultojë në mënyrë të rrezikshme.

Agjencia e OKB-së tha se kërkohej një “korrigjim kursi” urgjent për të parandaluar një seri krizash të varfra të borxhit, shëndetit dhe emergjencës klimatike për vendet më të varfra që luftojnë për të përballuar goditjen ekonomike nga pandemia Covid dhe lufta e Rusisë në Ukrainë.

Ndërhyrja vjen pasi bankat qendrore globale rritin ndjeshëm normat e interesit për të luftuar inflacionin në nivelet më të larta për katër dekada. Rezerva Federale e SHBA po peshon një rritje të mëtejshme të mprehtë të normave nga muaji i ardhshëm, krahas lëvizjeve të ngjashme nga Banka e Anglisë dhe Banka Qendrore Evropiane.

Megjithatë, Unctad tha se liderët politikë dhe bankierët qendrorë në ekonomitë e përparuara po bënin gabim duke u kthyer pas politikave agresive të përdorura në vitet 1970 dhe 80 për të shtrydhur inflacionin jashtë sistemit, të cilat sipas tij ishin të papërshtatshme për momentin aktual të botës.

Duke sfiduar supozimin se kërkohej një goditje e mprehtë monetare e administruar nga bankierët qendrorë, ai tha se pjesa më e madhe e shpërthimit aktual të inflacionit po nxitej nga rritja e çmimeve për energjinë, ushqimet dhe fërkimet në tregtinë globale dhe jo nga kërkesa e tepërt për mallra dhe shërbime.

Raporti tha se masat duke përfshirë kontrollet strategjike të çmimeve, taksat e papritura, masat anti-trust dhe rregullore më të rrepta mbi spekulimet e mallrave ishin të nevojshme për të luftuar presionet inflacioniste në burim, pa i shtyrë vendet më të varfra përtej greminës.

Organi i OKB-së tha se rritja e normave të interesit nga Fed pritej të ulë rreth 3.6 trilion dollarë (3.2 trilion £) të ardhura të ardhshme për vendet në zhvillim, duke përjashtuar Kinën, dhe të sinjalizojë edhe më shumë probleme përpara.

Raporti vëren se vendet që po shfaqnin shenja shqetësimi borxhi përpara Covid-it po marrin disa nga goditjet më të mëdha (Zambia, Surinami, Sri Lanka) me goditjet klimatike që kërcënojnë më tej stabilitetin ekonomik (Pakistan).

“Problemi i vërtetë me të cilin përballen politikëbërësit nuk është një krizë inflacioni e shkaktuar nga paratë e tepërta që kërkojnë shumë pak mallra, por një krizë shpërndarëse me shumë firma që paguajnë dividentë shumë të lartë, shumë njerëz që luftojnë nga çeku i pagës për të paguar çek dhe shumë qeveri që mbijetojnë nga obligacionet. pagesa për pagesën e bonove,” tha Richard Kozul-Wright, kreu i ekipit përgjegjës për raportin.

Normat më të larta të interesit nga Fed kanë ndihmuar në një rritje të mprehtë të vlerës së dollarit ndaj monedhave të tjera, duke ushtruar presion mbi vendet më të varfra mbi çmimin e mallrave të importuara nga jashtë, si dhe koston e shërbimit të borxheve të tyre.

“Ka ende kohë për t’u larguar nga skaji i recesionit. Ne kemi mjetet për të qetësuar inflacionin dhe për të mbështetur të gjitha grupet vulnerabël. Kjo është një çështje e zgjedhjeve të politikave dhe vullnetit politik. Por kursi aktual i veprimit po dëmton më të rrezikuarit, veçanërisht në vendet në zhvillim, dhe rrezikon ta çojë botën në një recesion global,” tha Rebeca Grynspan, sekretarja e përgjithshme e Unctad.

Previous articleEnde në proces në ankimimi, Berisha ‘legjitimon’ dhe pret në zyrë fituesin e FPRD-së
Next articleUragani Ian/ Mbi 100 të vdekur, shkatërrimet që la pas një nga tragjeditë më të mëdha natyrore në SHBA