Home Bota Dyfishohen çmimet e banesave në Turqi

Dyfishohen çmimet e banesave në Turqi

Çmimet e pronave në Turqi panë një rritje nga viti në vit prej 132% në tremujorin e parë të 2023, sipas Indeksit Global të Çmimeve të Shtëpive të publikuar nga konsulenca e pasurive të paluajtshme ‘Knight Frank’.

Çmimet e banesave në Ankara, Izmir dhe Stamboll u rritën përkatësisht me 135.3%, 133% dhe 127.3%, duke shënuar rritjen më të madhe në të gjithë vendin.

Rritja e mprehtë e çmimeve të pronave u regjistrua pas një serie tërmetesh të fuqishme që goditën rajonin kufitar turko-sirian në shkurt, duke vrarë më shumë se 51,000 njerëz vetëm në Turqi. Ankaraja ka vlerësuar se kostoja e dëmit është më shumë se 104 miliardë dollarë.

Turqia kryesoi renditjen globale të rritjes së çmimeve të pronave, e ndjekur nga Maqedonia e Veriut dhe Kroacia, ku çmimet u rritën përkatësisht me 18.8% dhe 16.6% në tre muajt e parë të vitit. Hungaria (16.6%) dhe Lituania (15.3%) përfunduan pesëshen e parë.

Sipas të dhënave të gjurmuara nga ‘Knight Frank’, Greqia, Islanda dhe Meksika panë rritje të çmimeve të shtëpive përkatësisht me 14.5%, 13.4% dhe 11.7%, ndërsa Portugalia (11.4%) dhe Singapori (11.3%) gjithashtu u renditën në dhjetëshen e parë.

Konsulenca shtoi se tregu global i pronave pa një rritje të çmimeve nga viti në vit prej 3.6% në janar-mars, nga një rritje prej 5.7% në tremujorin e mëparshëm.

Indeksi Global i Çmimeve të Shtëpive ndjek dinamikën e çmimeve mesatare të pasurive të paluajtshme për banim në 56 vende të botës. Çmimet janë dhënë në terma nominalë dhe nuk janë të rregulluara për inflacionin.

Previous articleBayerni i merr Tottenhamit edhe një futbollist tjetër?
Next articleLituania kërkon të ketë brigadë të ushtrisë gjermane deri në vitin 2026