Home Kosova Dokumenti europian që s’u firmos nga Kurti e Vuçiç: ç’thuhet në 11...

Dokumenti europian që s’u firmos nga Kurti e Vuçiç: ç’thuhet në 11 pika?

Është bërë publik dokumenti që nuk arriti të firmosej nga Kurti e Vuçiç nëj ditë më parë në Bruksel.

Propozimi përmban 11 pika dhe ndër të tjera thuhet se palët do të njohin reciprokisht dokumentet dhe simbolet kombëtare, përfshirë pasaportat, diplomat, targat dhe vulat doganore, si dhe se “Serbia nuk do të kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare. ”

Gjithashtu thuhet se të dyja palët konfirmojnë përkushtimin e tyre për të zbatuar të gjitha marrëveshjet e mëparshme në kuadër të dialogut, të cilat mbeten të vlefshme dhe detyruese.

Teksti thekson se palët kontraktuese, të vetëdijshme për përgjegjësinë e tyre për ruajtjen e paqes, të përkushtuara për të kontribuar në bashkëpunimin dhe sigurinë e frytshme rajonale në Evropë dhe tejkalimin e trashëgimisë së së kaluarës, janë të vetëdijshme se paprekshmëria e kufijve dhe respektimi i integritetit territorial dhe sovranitetit dhe mbrojtja e pakicave kombëtare janë kushtet themelore për paqen, duke u nisur nga faktet historike dhe pa vënë në dyshim pikëpamjet e ndryshme për çështjet themelore, duke përfshirë çështjet e statusit, në dëshirën për të krijuar kushte për bashkëpunim ndërmjet palëve në dobi të popullit.

Palët do të zhvillojnë reciprokisht marrëdhënie normale, të mira fqinjësore të bazuara në të drejta të barabarta. Të dyja palët do të njohin reciprokisht dokumentet dhe simbolet kombëtare, duke përfshirë pasaportat, diplomat, targat dhe vulat doganore.

Të dyja palët do të udhëhiqen nga qëllimet dhe parimet e Kartës së Kombeve të Bashkuara, veçanërisht ato për barazinë sovrane të të gjitha shteteve, respektimin e pavarësisë, autonomisë dhe integritetit territorial të tyre, të drejtën për vetëvendosje, mbrojtjen e të drejtave të njeriut. dhe mosdiskriminimin.

Në përputhje me Kartën e Kombeve të Bashkuara, palët do të zgjidhin të gjitha mosmarrëveshjet ndërmjet tyre ekskluzivisht me mjete paqësore dhe do të përmbahen nga kërcënimi ose përdorimi i forcës.

Palët nisen nga supozimi se asnjëra prej tyre nuk mund të përfaqësojë tjetrën në sferën ndërkombëtare ose të veprojë në emër të saj. Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare.

Asnjëra palë nuk do të bllokojë, as nuk do të inkurajojë të tjerët të bllokojnë, përparimin e palës tjetër në rrugën e tyre drejt Bashkimit Evropian për meritat e saj. Të dyja palët do të respektojnë vlerat e përcaktuara në nenet 2 dhe 21 të Traktatit të Bashkimit Evropian.

Edhe pse marrëveshja aktuale paraqet një hap të rëndësishëm drejt normalizimit, të dyja palët do të vazhdojnë me një vrull të ri procesin e dialogut të udhëhequr nga Bashkimi Evropian, i cili duhet të çojë në një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e gjithanshëm të marrëdhënieve.

Palët bien dakord të thellojnë bashkëpunimin e ardhshëm në fushat e ekonomisë, shkencës dhe teknologjisë, trafikut dhe lidhjes, marrëdhënieve gjyqësore dhe policore, postës dhe telekomunikacionit, shëndetësisë, kulturës, fesë, sportit, mbrojtjes së mjedisit, të zhdukurve, personave të zhvendosur dhe fushave të tjera përmes përfundimi i një marrëveshjeje specifike.

Detajet do të bien dakord në marrëveshje shtesë që do të mundësohen nga dialogu i udhëhequr nga Bashkimi Evropian.

Të dyja palët angazhohen të vendosin aranzhime dhe garanci të veçanta, në përputhje me instrumentet përkatëse të Këshillit të Evropës dhe duke u mbështetur në përvojat ekzistuese evropiane, në mënyrë që të sigurojnë një nivel të duhur të vetëqeverisjes për komunitetin serb në Kosovë dhe aftësinë për të ofruar shërbime në fusha të caktuara, duke përfshirë mundësinë e mbështetjes financiare nga Serbia dhe një kanal të drejtpërdrejtë komunikimi ndërmjet komunitetit serb dhe qeverisë së Kosovës.

Palët do të zyrtarizojnë statusin e Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë dhe do të ofrojnë një nivel të fortë mbrojtjeje për objektet e trashëgimisë fetare dhe kulturore serbe, në përputhje me modelet ekzistuese evropiane.

Palët do të shkëmbejnë misione të përhershme. Ato ngrihen në selinë e qeverisë përkatëse. Çështjet praktike që lidhen me ngritjen e misioneve do të trajtohen veçmas.

Të dyja palët marrin parasysh angazhimin e Bashkimit Evropian dhe donatorëve të tjerë për të krijuar një paketë të veçantë investimesh dhe mbështetje financiare për projektet e përbashkëta të palëve në zhvillimin ekonomik, lidhjen, tranzicionin e gjelbër dhe fusha të tjera kyçe.

Palët do të krijojnë një komitet të përbashkët, të kryesuar nga Bashkimi Evropian, për të monitoruar zbatimin e kësaj marrëveshjeje. Të dyja palët konfirmojnë detyrimin e tyre për të zbatuar të gjitha marrëveshjet e mëparshme në kuadër të dialogut, të cilat mbeten të vlefshme dhe detyruese.

Të dyja palët marrin përsipër të respektojnë Udhërrëfyesin e Zbatimit të bashkangjitur kësaj Marrëveshjeje.

Kujtojmë se ky dokument do t’u vihet sërish palëve për ta firmosur më datë 17 mars, në një takim të radhës. /tesheshi.com/

Previous articleIsh-mjeku i Shtëpisë së Bardhë me deklaratë të fortë: Biden vuan nga shëndeti mendor
Next articleNjë vizitë në Butrinto! Nga Nebil Çika (i vjetri) “Minerva”, 1934