Home Aktualitet COVID-19 transmetohet edhe nëpërmjet syve/ okulisti Rubin Topi shpjegon simptomat dhe rrugën...

COVID-19 transmetohet edhe nëpërmjet syve/ okulisti Rubin Topi shpjegon simptomat dhe rrugën e infektimit

Okulisti Rubin Topi është shprehur se njerëzit e infektuar me Covid-19 mund të kenë edhe simptoma në sy. Në një lidhje me Skype në Abcnews, Topi tha se edhe sytë janë një ndër portat nga ku mund të futet Covid-19 në trupin tuaj.

“Gjatë këryre muajve që morëm vesh për koronavirusin kemi bërë shumë studime dhe është vënë re se një nga rrugët e infektimit përveç hundës dhe gojës janë dhe sytë. Këto janë tre rrugët e verifikuara që COVID 19 mund të infektojë trupin e njeriut. Për sytë njoftimi është dhënë më vonë. Ndërsa goja dhe hunda janë postat kryesore që njihen për të gjithë llojet e viruseve, por mund të themi se Pjesa e jashtme e syrit ndodhet në pjesën qendrore të fytyrës dhe është në kontakt me pjesën e jashtme, në kontakt me spërklat me dorën me eurosolin. Ky proces bën dhe infektimin e syrit dhe dërgimin e tij në organizëm. Syri është i lidhur drejpërdrejt me hundën përmes kanalit të lotit,”- tha Topi.

I pyetur për simptomat që mund të ketë në sy një njeri i nfektuar me koronavirus, okulisti tha se është një ndjesi parehatie në sy, sikur ke një zhavorr dhe krijon kruajtje.

“Simptomat që shfaqen nga personat që e kanë marrë virusin nga sytë janë gati të njëjta me ato të konjunktivite virale që shkaktohen nga një lloj tjetër virusi që është familje e adenoviruseve. Konjuktivitet adenovirale që janë shumë të shpeshta në dimër kur janë virozat por adenovirusi është një tjetër familjen e koronavirusit. Personat zgjohen në mëngjes me sekrecione ngjitëse që me raste mezi i hapin sytë, ose ndjesia sikur kemi trupa të hunj në sy. Me një ndjesi dhe mungesë rehatie me sytë, meqë shenjat janë të njëjta me atë që ne i themi gripi i syve nuk duhet të alarmohen. Pasi përqindja e përsenave që janë prekur dhe kanë shfaqjet okulare në sy është e ulët nga 1 deri në 3% dhe pse ka vend për një numër më të lartë. Nëse personi ka këto shenja dhe i mungojnë shenjat e tjera siç është temperatura e lartë, kollë e thatë, mungesa e ndjesisë së shijes dhe nuhatjes, që mund të shoqërohet me diare, të gjitha këto janë shenja të vërtetuara te pacientët me Covid 19 nëse një person që ka problemet që përmenda për sytë nuk duhet që personat të shqetësohen,”- tha Topi më tej.

Përsa i përket përdorimit të lenteve, okulisti tha që të mos përdoren absolutisht dhe se duhet të kthehen tek syzet ata që kanë probleme me sytë.

“Absolutisht të mos përdoren lente. Kjo është një nga këshillat kryesore që jep edhe akademia në amerikë. Sepse lentja e kontaktit, pavarësisht se materiali është shumë i hollë, për syrin kuptohet si një trup i huaj. Lentja na bën që refleksi që kemi për të kruar syrin, të rritet dhe kjo gjë vjen pasi ne ndjejmë që kemi një trup të huaj në sy. Kështu që evitoni lentet dhe përdorni syze nëse keni pobleme me sytë,”- përfundoi okulisti Rubin Topi.