Home Kulture “Balkan Bordello”, një dramë për shoqëritë e traumatizura vjen në Tiranë

“Balkan Bordello”, një dramë për shoqëritë e traumatizura vjen në Tiranë

“Balkan Bordello” është një dramë për shoqëritë e traumatizuara. Personazhet e saj i nënshtrohen fatit. Drama është vepër e autorit të njohur kosovar Jeton Neziraj, me regji nga Blerta Neziraj. Teatri i famshëm nga Nju Jorku, La MaMa, sjell në Tiranë shfaqjen “Balkan Bordello” me artistë nga vende të ndryshme të botës, që më datë 6 nëntor do të jetë në Teatrin Kombëtar Eksperimental “Kujtim Spahivogli”.

E bazuar në trilogjinë “Orestia” të Eskilit, “Balkan Bordello”, përmes humorit të zi prek indin e temparamentit ballkanas, gjurmon morbideitetin e shpirtit njerëzor dhe nxjerr në pah budallallëkun dhe naivitetin e një epoke që po ndërtohet mbi themele të dhunës, mosdurimit e urrejtjes. Si pasojë e kësaj, personazhet e dramës i nënshtrohen fatit dhe gati pavetëdijshëm bien në grackën e palumturisë dhe të shkatërrimit. “Balkan Bordello” shprehet autori Jeton Neziraj është dramë për shoqëritë e traumatizuara, që hanë vetveten. Sipas tij, një rrëfim epik për një epokë të çmendur të cilën jemi duke e jetuar. “Demokracia nuk mund të merret si e mirëqenë. Beteja për të duhet të jetë e vazhdueshme. Çdo luhatje nga ky synim u lëshon vend fantazmave të luftës, abuzive të forcës dhe autokratëve që fatin e shoqërive që i sundojnë e shohin si të ishte lojë e ruletit rus. Shembujt i kishim dje- i kemi edhe sot! Ballkani i gjakut i viteve të ’90-ta dhe Ballkani i etjes për hakmarrje tani””, shprehet Neziarj.

Por ai thotë se në të vërtetë pak gjëra kanë ndryshuar që nga vepra e Eskilit e shkruar në Greqinë Antike e deri më sot. “Asgjë nuk mund tu japë një shpjegim të arsyeshëm tragjedive njerëzore të shkaktuara nga njerëzit dhe në këtë kuptim “Balkan Bordello” e adreson këtë pakuptimësi me anë të një humori specifik që ne e njohim mirë”, shpjegon Jeton Neziraj.

Shfaqja “Balkan Bordello” është një projekt teatror trans-atlantik i realizuar nga njëri prej teatrove më të njohura në botë, La MaMa nga Nju Jorku, dhe në bashkëpunim me Qendrën Multimedia nga Prishtina, teatrin “Atelje 212” nga Beogradi dhe fondacionin “My Balkans” nga Nju Jorku.
Shfaqja do të ketë premierën botërore me 3 nëntor në Prishtinë, për të vazhduar pastaj turneun ballkanik edhe në Gjilan, Ferizaj, Tiranë, Beograd, e për të vazhduar pastaj në muajin prill të vitit të ardhshëm në Nju Jork, ku në teatrin La MaMa do të jepen 10 shfaqje për publikun. Shfaqja luhet në gjuhën angleze. Në Tiranë, për publikun shqiptar do të organizohen titra në gjuhën shqipe. Artistë nga 7 vende të botës kanë punuar në Nju Jork dhe në Prishtinë, për realizimin e këtij projekti ambicioz. Aktorët, që vijnë nga Nju Jorku, Prishtina e Beogradi, janë: Onni Johnson, Svetozar Cvetkovi?, George Drance, Eugene the Poogene, Valois Mickens, John Gutierrez, Mattie Barber-Bockelman, Ivan Mihailovi?, Matt Nasser, Verona Koxha.
Muzikën e shfaqjes e ka bërë Gabriele Marangoni, koreografinë Gjergj Prevazi, skenografe është Marija Kalabi?, kostumet Gabriel Berry, konceptin vizual Nico de Rooij, dizajnin e dritave Yann Perregaux. Producente e shfaqjes është Beka Vu?o, koordinatore e produksionit Maud Dinand, dramaturgë janë Dimitrije Kokanov e Zishan Ugurlu, asistent regjisor Gëzim Hasani./Julia Vrapi